734 de incendii cu 6 morți, 17 răniți și pagube de 18 mil. de lei, anul trecut în Neamț

În ciuda scăderii numărului de incendii înregistrate în 2023 în Neamț, conform datelor furnizate de ISU Neamț, bilanțul este îngrijorător, cu 6 persoane decedate, 17 rănite și pagube materiale estimate la aproape 18 milioane de lei.

În zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de urgență „Petrodava” al județului Neamț, în anul 2023 s-au produs 741 incendii (inclusiv vegetație uscată), din care 734 s-au produs pe teritoriul județului nostru, iar 7 incendii s-au produs în cele 2 județe (Bacău și Iași) în care ISU Neamț intervine pe baza unor planuri comune de intervenție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este de remarcat scăderea consistentă a numărului de incendii față de anul 2022 când unitatea a intervenit pentru stingerea a 1022 incendii (inclusiv vegetație uscată), din care 1013 pe teritoriul județului Neamț.

Din cele 741 de incendii (inclusiv incendiile de vegetație uscată și altele) produse pe teritoriul județului nostru, 218 s-au produs în mediul urban (29,42% din totalul incendiilor) și 523 în mediul rural (70,58% din totalul incendiilor).

Pagube materiale și victime omenești

În anul 2023, incendiile nu au produs doar pagube materiale ci şi victime omeneşti (6 persoane adulte au decedat și 17 persoane adulte au fost rănite), iar 10 persoane adulte au fost salvate, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut când 10 persoane au decedat, 23 persoane au fost rănite și 35 persoane au fost salvate.

Pagubele rezultate în urma incendiilor au fost estimate la cca. 17.985 mii lei, însă intervenţia serviciilor profesioniste şi voluntare a condus la limitarea pagubelor, fiind salvate bunuri în valoare estimată de cca. 150.537 mii lei.

Cele mai importante incendii la care s-a intervenit pe parcursul anului 2023 au fost:

  • incendiu produs la depozitul de paleți aparținând operatorului economic C. Expert Axon Palet S.R.L., situat pe Șoseaua de Centură din municipiul Roman, având ca obiect de activitate repararea și depozitarea de europaleți. Intervenția a fost una complexă și de durată, datorită suprafeței mari afectate, a faptului că incendiul a cuprins și hala unui depozit de piese auto din imediata vecinătate și a existenței riscului de extindere la stația de carburanți aparținând S.C. OMV PETROM aflată la 20 m distanță; (vezi articol AICI)
  • incendiu la deșeurile de materiale nepericuloase aparținând SC ECO DEM COLLECT SRL. din loc. Săvinești, societate specializată în preluarea și transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase, inclusiv deșeuri medicale și medicamente expirate, în scopul eliminării finale prin mijloace specifice; (vezi articol AICI)
  • incendiu hală gatere în sat Leghin, com. Pipirig, intervenție de lungă durată care a necesitat creșterea capacității operaționale și forte solicitate în sprijin de celelalte subunități, incendiul afectând o cantitate mare de material combustibill și o suprafață însemnată (vezi articol AICI)

Cauzele incendiilor din Neamț

Cele mai multe incendii au avut drept cauză instalații electrice defecte (124), urmate de cele provocate de coșul de fum defect sau necurățat (77).

Din cauza fumatului a fost 38 de incendii, iar 30 de incendii au fost puse intenționat.

Următoarele cazuri de provocare a incendiilor au fost:

Cenușă, jar și scântei de la sistemele de încălzit 27
Foc deschis în spații închise (lumânări, făclii, chibrituri, brichete) 26
Focul deschis în spații deschise 25
Mijloace de încălzire nesupravegheate 23
Mijloace de încălzire improvizate 18
Aparate electrice sub tensiune nesupravegheate 11
Jocul copiilor cu focul 6
Scurgeri (scăpări) de produse inflamabile 6
Sisteme de încălzire defecte 5
Trăsnet și alte fenomene naturale 5
Scântei mecanice, electrostatice sau frecare 4
Defecțiuni tehnice de exploatare 3
Explozie urmată de incendiu 3
Echipamente electrice improvizate 2
Sudură 2
Alte împrejurări 1

 

PUBLICITATE