64 incendii de vegetație în această lună în Neamț. Avertismentul pompierilor

Arderea vegetației uscate se propagă foarte rapid și, scăpată de sub control, poate genera incendii la gospodăriile din vecinătate producându-se astfel pagube materiale considerabile și chiar pierderi de vieți omenești.

Astăzi, 2 incendii de vegetație uscată s-au extins la gospodării:

Incendiu vegetatie uscata langa o conducta de gaz in localitatea Rosiori, comuna Dulcesti

La ora 11:10, prin apel la 112, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Roșiori din comuna Dulcești.
La locul solicitării s-au deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere și voluntari din cadrul SVSU Dulcești.
Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat că incendiul se manifesta la vegetația uscată și la gardul unei gospodării langă care era amplasată o țeavă de gaz cu posibilitatea propagării la locuință.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars 25 ml de gard din lemn și vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 200 mp.
Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

Incendiu vegetatie uscata cu propagare la o anexa in localitatea Sacalusesti, comuna Agapia

La ora 10:24, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu de vegetație uscată ce s-a propagat la o anexă gospodărescă în localitatea Săcălușești din comuna Agapia.
La sosirea primelor echipaje de intervenție  incendiul se manifesta la acoperișul unei locuințe cu posibilitatea propagării la întreaga construcție.
Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Târgu Neamț. Au ars 150 mp din acoperișul locuinței și vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 20 mp.
Incendiul s-a produs, cel mai probabil,  din
cauza focului deschis în spații deschise (o persoană a dat foc la resturile vegetale în apropierea gospodăriei).
Nu au fost victime.

În perioada 01-23.03.2022, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 67 incendii de vegetație uscată care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 2,91 pe zi).

În zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 67 incendii de vegetație uscată, din care 64 s-au produs pe teritoriul judeţului nostru, iar 3 incendii de vegetație uscată s-au produs în cele 2 judeţe (Bacău şi Iaşi) în care unitatea noastră intervine pe baza unor planuri comune de intervenţie.

Din cele 64 de incendii produse pe teritoriul judeţului nostru, 13 s-au produs în mediul urban (20,31% din totalul incendiilor) şi 51 în mediul rural (79,69% din totalul incendiilor). În continuare, incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural, iar principalele cauze a izbucnirii acestora o reprezintă focul deschis în spații deschise.

Ca urmarea a producerii incendiilor de vegetație uscată, în perioada 01-23.03.2022 a fost afectată o suprafață de aproximativ 188,54 ha

Din acest motiv, POMPIERII NEMȚENI FAC DIN NOU APEL LA CETĂŢENI SĂ NU MAI DEA FOC LA RESTURILE VEGETALE, MIRIȘTI ȘI VEGETAȚIA USCATĂ.

  • 09.04.2020 – un bărbat de 62 de ani a murit într-un incendiu de vegetație uscată în comuna Tarcău;Incendiile de vegetație uscată pot provoca pierderi de vieți omenești și importante pagube materiale:
  • 23.08.2020 – un bărbat de 53 de ani din comuna Broșteni a rămas fără locuință din cauza arderii resturilor vegetale din gospodărie;
  • 25.11.2021 – un bărbat de 90 de ani din municipiul Piatra Neamț a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului după ce a dat foc la resturile vegetale din apropierea blocului în care locuia;
  • 14.03.2022 – stația de epurare a apei din comuna Tămășeni a fost distrusă din cauza unui incendiu de vegetație uscată
  • 15.03.2022 – o familie din comuna Drăgănești a rămas fără locuință din cauza unui incendiu de vegetație uscată;
  • 23.03.2022 – în comuna Bicaz Chei un bărbat de 77 de ani a suferit arsuri după ce a dat foc la resturile vegetale din gospodărie, iar incendiul s-a propagat la o pădure de pini.

Totodată, amintim că se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei următoarele:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

CETĂŢENI! RESPECTÂND MĂSURILE DE PREVENIRE A INCENDIILOR, VĂ PROTEJAŢI VIAŢA ŞI BUNURILE MATERIALE.

Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

PUBLICITATE