6 ierarhi și 60 de preoți, la sfințirea unei biserici din Neamț

La 22 de ani de la punerea pietrei de temelie și la împlinirea vârstei de 77 de ani a principalului ctitor – Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului – Biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Cracăul Negru, județul Neamț, a fost astăzi sfințită. – potrivit Mitropoliei Moldovei

Enoriașii Parohiei Cracăul Negru din județul Neamț au găzduit astăzi cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în localitatea lor, respectiv sfinţirea noii biserici cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Evenimentul a căpătat o mare amploare, atât datorită actului divin în sine, cât şi prezenţei la slujba de târnosire a șase ierarhi: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Calinic, Arhiepicopul Sucevei și Rădăuților, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, PS Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor și PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Hargitei.

Alături de locașul de cult, a fost sfințit și centrul social-cultural al parohiei, așezat sub ocrotirea Sfintei Mucenițe Filoteia de la Curtea de Argeș.

Slujbele de sfințire au fost continuate de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești.

Soborul co-slujitor a fost format din peste 60 de preoți, atât din Moldova, cât și din Argeș: stareți, părinți profesori, părinți consilieri.

Răspunsurile liturgice au fost date de psalții Catedralei mitropolitane din Iași. Cu prilejul târnosirii, credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine și la veșmântul Sfintei Mucenițe Filoteia de la Curtea de Argeș.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 77 de ani, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic o icoana cu Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.

Totodată, IPS Părinte Mitropolit Teofan, drept răsplată pentru meritele deosebite și pentru munca depusă, părintele paroh Mihai-Daniel Adumitroae a primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru clerici, iar familia epitropului Gheorghe și Irina Ursu, alături de preoteasa Elena Apetroaie, au primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – „Crucea Moldavă”. Ceilalți binefăcători ai parohiei, printre care enoriași, autorități locale, precum și preoteasa Ana Adumitroae, au fost răsplătiți de IPS Părinte Mitropolit Teofan cu distincții de vrednicie.

Istoricul construcției

Piatra de temelie au fost sfințită de Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în luna iunie a anului 1999.

Construcția a fost coordonată de Părintele Ioan Apetroaiei până în 2015, când s-a mutat la cele veșnice. Părintele Mihai-Daniel Adumitroae, noul paroh, a continuat lucrările: pictura, pardoseala din granit, încălzirea centralizată, mobilierul bisericesc, policandrele și lucrările de amenajare ale spațiului exterior.

Cei doi parohi au fost sprijiniți de familia epitropului Gheorghe Ursu, de enoriași, de autorități locale, de credincioși, sponsori și donatori.

Biserica are hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și este construită după un plan arhitectonic bizantin cu specific românesc.

Planul bisericii a fost pus la dispoziție gratuit de Sectorul Construcții Bisericești al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, coordonat de Părintele Arhimandrit Caliopie Ichim. Construcția a fost realizată de o echipă de meșteri zidari din Curtea de Argeș, conduși de constructorul Nae Drăgoi.

Pictura a fost realizată de către meșteri zugravi din județul Argeș, iar catapeteasma și mobilierul din interior au fost sculptate și donate de familia epitropului Gheorghe și Irina Ursu.

Mai multe informații și imagini AICI

PUBLICITATE