6 decembrie 2020 – Alegeri parlamentare: Ce trebuie să știi despre ziua votului

Anul acesta, ziua de 6 decembrie aduce atât cadouri de Moș Nicolaie pentru copii cât și buletine de vot pentru cei care au împlinit 18 ani.

Astăzi, 6 decembrie 2020, în intervalul orar 07:00 – 21:00, în România au loc alegerile parlamentare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Românii vor alege prin vot deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta în Parlament (Camera Deputaţilor şi Senat) pentru următorii patru ani.

Alegerile parlamentare se desfăşoară odată la patru ani şi, prin vot, vor fi aleşi 465 de parlamentari: 136 de senatori şi 329 de deputaţi.

La alegerile parlamentare se vor folosi două modele de buletine de vot. Votul va fi pe partide, se va vota o listă sau unul dintre candidaţii independenţi.

Județul Neamț va avea în Parlament, în următorii 4 ani, 11 parlamentari (8 deputați și 3 senatori)

În Neamț sunt 490 secții de votare iar numărul cetățenilor cu drept de vot așteptați la urne este de 463.175

Biroul Electoral Central aduce Ia cunoștința opiniei publice că alegătorii își pot exercita dreptul de vot în data de 6 decembrie 2020 între orele 07.00 – 21.00

Alegătorii care, în data de 6 decembrie 2020, ora 21,00, se află în sediul secției de votare, precum și cei care se află Ia rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, își pot exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59, astfel cum este detaliat în Decizia Biroului Electoral Central nr. 85 din 23.11.2020.

În intervalul 6 decembrie 2020, ora 05.00 – 7 decembrie 2020, ora 01.00, alegătorii, inclusiv cei din localitățile carantinate, se vor putea deplasa la secțiile de votare/de la secțiile de votare, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării. De la această regulă, fac excepție persoanele izolate sau carantinate, potrivit legii, acestea având posibilitatea să își exercite dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Pentru a vota pentru alegerile parlamentare, alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării.

Totuşi, Biroul Electoral Central a precizat că pe 6 decembrie îşi vor putea exercita dreptul constituţional şi cei al căror act de identitate expiră în perioada 1 martie 2020 – 6 decembrie 2020, în contextul epidemiei de COVID-19.

La fel ca în cazul alegerilor locale, în secţiile de votare vor fi respectate reguli antiepidemice pentru siguranţa populaţiei.

Astfel, în toate unităţile în care se desfăşoară procesul de votare pentru alegerile parlamentare vor exista recipiente cu dezinfectant pentru mâini, iar purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie.

  • purtarea măştii de protecţie, pentru a acoperi nasul şi gura
  • distanţare fizică de cel puţin 1 metru între participanţii la procesul electoral
  • dezinfecţia periodică a mâinilor, cât şi după fiecare contact direct cu alte persoane
  • dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, potrivit reglementărilor în vigoare

Cei infectaţi cu COVID-19 sau cei aflaţi în izolare, vor putea vota cu ajutorul urnei mobile.

PUBLICITATE