593 de noi cazuri și 3 decese în ultima săptămână. Vezi raportul DSP (2 august)

Până astăzi, 2 august 2022, în județul Neamț au fost confirmate 45.405 de cazuri noi de infectare și 2.014 cazuri de reinfecții. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.624 de decese.

În ultimele 7 zile, 593 persoane, din care 67 de copii, au fost confirmate cu Covid – 19, cu 178 mai multe decât în săptămâna anterioară. Din cele 593 persoane infectate, 273 erau vaccinate împotriva covid-19.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În acest interval au fost raportate 3 decese – 2 femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 52 și 92 de ani, nevaccinați și cu multiple comorbidități metabolice și neurologice.

În prezent, 120 de persoane infectate cu SARS Cov 2 sunt internate în spitalele din județ, din care 7 copii. 63% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. 22 persoane din cele internate sunt vaccinate. În secția ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț este internată o persoană confirmată COVID-19 și în secția ATI ale Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 4 persoane. Nici unul dintre cei 5 pacienți internați în ATI nu este vaccinat împotriva COVID-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend crescător și a ajuns, astăzi, la 1,76 cazuri la 1.000 de locuitori. 7 UAT-uri au peste 3 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori.

În ultima săptămână au fost testate 2.619 persoane, fiind procesate 2.920 de teste, din care 77% teste rapide antigenice. 527 de teste rapide au fost efectuate de către medicii de familie, în 64 de cabinete de medicină de familie.

Procentul de pozitivare a testelor este de 28%.

Au fost testate până în prezent 183.324 de persoane, fiind lucrate în total 451.236 de teste.

Direcția de Sănătate Publică Neamț efectuează anchete epidemiologice tuturor persoanelor confirmate COVID-19 pozitiv. Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.

Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare. A fost depistat un nou focar COVID-19 în cadrul unei unități sanitare cu paturi – sunt infectate 8 persoane

REAMINTIM URMĂTOARELE:

Orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome: tuse, febră, scurtarea respirației, durere în gât, pierderea mirosului, pierderea sau alterarea gustului, cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături, și/sau diaree, poate efectua imediat un test rapid de antigen. În cazul în care prezentați simptome dar testul rapid antigen are rezultat negativ este necesară testarea RT-PCR.

Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil.

În cazul în care ați intrat în contact cu o persoană înfectată cu SARS Cov 2 ar trebui să aşteptați trei până la cinci zile înainte de a efectua un test rapid. Testarea prea devreme, înainte ca virusul să aibă şansa de a se replica, creşte şansele unui fals negativ.

Pentru pacienţii care prezintă un rezultat pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 nu se poate infirma diagnosticul COVID-19 ca urmare a rezultatului negativ al unui alt test.

În județul Neamț sunt 10 centre de permanență, 97 de cabinete ale medicilor de familie și o farmacie în care sunt efectuate, GRATUIT, de către personal medical autorizat, teste rapide antigen persoanelor cu simptome specifice de COVID-19. Lista medicilor de familie care fac teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19, a centrelor de permanență și a farmaciilor din județul Neamț în care sunt efectuate teste rapide antigen pentru depistarea COVID19 poate fi consultată pe site-ul Direcției de Sănătate Publică – secțiunea Coronavirus – Unități sanitare care efectuează testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ.

De asemenea, au fost organizate 3 centre de testare, pentru persoanele care prezintă simptome specifice de COVID-19, în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț și Spitalului Orășenesc „Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz.

Vaccinarea este cea mai bună formă de protecţie împotriva virusului SARS-CoV-2.

Persoanele de orice vârstă cu afecțiuni pre-existente au o probabilitate mai ridicată să se îmbolnăvească grav, să necesite spitalizare și să moară din cauza COVID-19. Cu cât mai multe afecțiuni pre-existente are o persoană, cu atât mai mare este riscul de a face o formă gravă de COVID-19.

De aceea, vaccinarea este recomandată cu tărie pentru aceste persoane. S-a dovedit că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente pentru persoanele cu comorbidități.

Prin urmare, prezența uneia sau mai multor afecțiuni de sănătate pre-existente ar trebui să fie un motiv suplimentar pentru vaccinare, și nu pentru a amâna vaccinarea.

Vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită!

De la 1 iulie, în România, vaccinarea anti-COVID se face doar în cabinetele medicilor de familie. Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați la cabinet

PUBLICITATE