500 de locuințe din Neamț echipate cu detectoare de fum și monoxid de carbon

E.ON și Delgaz Grid, în parteneriat cu DSU și IGSU, au donat 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon, din care 500 au ajuns în Neamț, urmând să fie instalate în locuințe din mai multe comune.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț a primit un total de 500 de detectoare, dintre care 375 sunt detectoare de fum și 125 de monoxid de carbon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Acestea vor fi montate în aproximativ 500 de locuințe din diverse comune ale județului, printre care Dochia, Dragomirești, Drăgănești, Ghindăoani, Grințieș, Pâncești, Poienari, Negrești, Tupilați și Valea Ursului.

Montarea detectoarelor a început pe 16 aprilie 2024 și va continua în perioada următoare.

Mai jos, comunicatul ISU Neamț:

În data de 24.02.2024, E.ON și Delgaz Grid, împreună cu DSU și IGSU au lansat campania națională „Detector pentru viață”, derulată în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, încheiat în anul 2012.

În anul 2023, conform statisticilor, la nivelul județului Neamț, cauzele principale care duc la incendii în locuințe sunt: instalațiile electrice defecte (28%), coșurile de fum defecte sau necurățate (17%), focul deschis în spații închise (11%), mijloacele de încălzire (9%), și alte împrejurări (35%). Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut 6 persoane adulte au decedat.

În cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, E.ON și Delgaz Grid a donat 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Astfel, în data de 11.04.2024, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a primit 500 de detectoare (375 detectoare de fum și 125 detectoare de monoxid de carbon). Încă de la începutul campaniei, la nivelul județului Neamț au fost făcute demersuri, de către autoritățile locale pentru a identifica familiile care vor beneficia de aceste detectoare, urmând să fie montate în aproximativ 500 locuințe din comunele: Dochia, Dragomirești, Drăgănești, Ghindăoani, Grințieș, Pâncești, Poienari, Negrești, Tupilați și Valea Ursului. Pompierii nemțeni au început acțiunile de montare a acestor dispozitive în data de 16.04.2024, activitatea continuând și în perioada următoare.

Pentru că un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna salvarea de vieți omenești și reducerea pagubelor materiale, încurajăm cetățenii să-și monteze în propriile locuințe astfel de echipamente care le pot salva viața.

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor – rolul lui este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

!! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

PUBLICITATE