5 octombrie: Ziua Internaţională a Educaţiei. Mesajul Inspectorului Școlar General

În fiecare an, la începutul lunii octombrie, Şcoala  românească marchează o sărbătoare care a intrat deja în tradiţie – Ziua Internaţională a Educaţiei.

Din 1994, în data de 5 octombrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Educației.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Dată importantă în calendarul UNESCO, 5 octombrie readuce în atenție rolul covârșitor al educației pentru orice societate.

În plus, aminteşte momentul solemn al semnării, în 1966, a recomandărilor UNESCO/ILO (International Labour Organization) referitoare la statutul profesorului. Evenimentul marchează faptul că educaţia de calitate reprezintă cheia unei reuşite profesionale.

Pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

De asemenea, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor.

Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împart între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

În ţara noastră Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale.

LA MULŢI ANI, DE ZIUA EDUCAŢIEI!
Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte! (Confucius)

Din anul 1994, în fiecare an, la 5 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Educației, prilej pentru a ne arăta încă o dată recunoștința față de toți cei ce trudesc cu pasiune și implicare în formarea, îndrumarea și modelarea generațiilor de tineri, a celor ce transformă zi de zi actul educației, dintr-unul pragmatic, într-unul sacru, creator.

Dată importantă în calendarul UNESCO, 5 octombrie readuce în atenție rolul covârșitor al educației pentru orice societate. În plus, aminteşte momentul solemn al semnării, în 1966, a recomandărilor UNESCO/ILO (International Labour Organization) referitoare la statutul profesorului.

Evenimentul marchează faptul că educația de calitate reprezintă cheia unei reuşite profesionale. În acest sens, păstrarea și atragerea celor mai strălucite caractere, a celor mai tinere talente în educație trebuie să fie preocuparea centrală a societății, pentru că, numai în acest mod, evoluția ei este permanentă, rolul profesorului fiind primordial în modificarea viziunii și mentalității unui popor, a unei națiuni.

Este esențial ca toți partenerii din procesul educațional să reflecteze asupra modalităților de abordare a tuturor provocărilor cu care se confruntă meseria de profesor și să împărtășească din experiența și înțelepciunea lor.

La ceas de sărbătoare, elogiem rostul, strădania şi răbdarea dascălului, inocenţa, visurile şi creativitatea copiilor. De la Comenius încoace, recunoaştem că şcoala este un atelier al umanităţii și drumul regal spre înţelepciune.

A preda eficient nu înseamnă a apela doar la planuri, metode sau stiluri! A preda înseamnă în primul rând a iubi! Cu alte cuvinte, înseamnă a preda cu bucurie, în deplină libertate, înseamnă acces la instruire de înaltă calitate și oportunități continue de dezvoltare profesională. Înseamnă, de asemenea, libertatea de a susține dezvoltarea programelor naționale și autonomia profesională pentru a alege cele mai adecvate metode și abordări care să permită o educație mai eficientă, incluzivă și echitabilă pentru toți!

Întreaga noastră consideraţie se îndreaptă astăzi către cei care construiesc personalităţi, către cei care ştiu să ridice profesia de dascăl la rang de artă. În memoria fiecăruia dintre noi se află o amintire de suflet, amintirea primului nostru dascăl, prima persoană care ne-a desluşit tainele cititului şi scrisului.

Mai târziu, au rămas în amintirea noastră personalităţile care ne-au marcat existenţa, dascălii care ne-au modelat caracterul, profesorii care ne-au îndrumat cu pasiune și mentorii care ne-au inițiat în tainele profesiei. Şcoala este primul loc care oferă un model la scară redusă a unei societăţi, prin şcoală şi educaţie putem contura viitorul unei societăţi.

În această zi deosebită, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ mulţumeşte tuturor dascălilor care, înainte de orice, au în grijă sufletul şi mintea copiilor.

Tuturor celor implicați în creșterea și educarea tinerei generații, cât și tinerilor deveniți dascăli, le urez un sincer LA MULȚI ANI, cât mai multe satisfacții în plan profesional, multă sănătate și putere pentru a transmite mai departe lumina cunoașterii, iubirea de adevăr și frumos, provocare asumată cu multă responsabilitate și perseverență!

INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL,
Prof. Florentina LUCA-MOISE

PUBLICITATE