5 cazuri de infectare cu tulpina Delta în Neamț. Vezi Raportul DSP din această săptămână (31 iulie)

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 19.006 cazuri COVID-19 și 97 cazuri de reinfectare cu SARS Cov 2.

14.890 persoane au fost declarate și raportate ca vindecate. Au fost raportate 765 decese.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Au fost testate până în prezent 69.655 de persoane, fiind lucrate în total 183.222 teste, din care 4.261, în perioada 24-31 iulie.

În cursul lunii iulie au fost trimise pentru secvențiere 23 probe – cazuri reinfectate, cazuri confirmate cu istoric de călătorie în străinătate, conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată la 02.07.2021.

Au fost identificate 3 cazuri de infectare cu tulpina britanică – Alpha și 5 cazuri de infectare cu tulpina Delta. 2 din cele 5 persoane sunt venite din Marea Britanie, una fiind vaccinată cu schema completă de vaccinare.

În ultimele 7 zile, au fost înregistrate 6 cazuri noi de persoane infectate cu SARS Cov 2. Doar una dintre aceste persoane a fost vaccinată împotriva covid-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț a ajuns, astăzi, la 2 cazuri la 100.000 de locuitori.

În 9 localități valoarea incidenței cumulate în ultimele 14 zile este sub 1 caz la 1.000 de locuitori.

În prezent, 9 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în spitalele din județ, din care 1 în ATI. Până la 31 iulie 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 18.793 decizii de carantinare și 13.024 decizii de izolare.

Tulpina indiană (Delta)

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Datele de supraveghere raportate la OMS / Europa și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată că între 28 iunie și 11 iulie 2021 varianta Delta a fost dominantă în 19 din cele 28 de țări care au raportează secvențieri.

Varianta Delta este responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă sunt eficiente față de infecția cu acest tip de tulpină: vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.

Vă reamintim următoarele:

  • Respectați măsurile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2:
    o evitarea aglomeraţiilor și a contactului apropiat cu persoanele bolnave;
    o spălarea frecventă a mâinilor;
    o acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei și strănutului;
    o purtarea măștilor de protecție, în spații închise și aglomerate.
  • Dacă vă decideți să călătoriți, faceți acest lucru în siguranță – respectați măsurile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.
  • În cazul apariției simptomelor specifice covid 19 vă rugăm să contactați medicul de familie sau să vă prezentați la cel mai apropiat spital.
  • Persoanele depistate la testarea RT-PCR sau prin utilizarea testelor antigenice rapide cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 să contacteze și să informeze medicul de familie despre starea lor de sănătate inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Pentru o evoluție favorabilă a bolii, este foarte important ca persoanele simptomatice, cu factori de risc sau cu forme medii sau severe să fie evaluate în cadrul unei unități spitalicești.
  • Anchetele epidemiologice permit identificarea tuturor persoanelor care au fost în contact apropiat cu un bolnav covid, în vederea carantinării și a limitării transmiterii virusului Sars-Cov-2 în comunitate. Este foarte important ca în cadrul anchetei epidemiologice să fie comunicate reprezentantului Direcției de Sănătate Publică, toate informațiile solicitate și orice altă informație relevantă legată de situația în care se află bolnavul și contacții. În cazul în care în perioada de izolare sau carantină stare de sănătate se agravează sau apar simptome specifice covid 19, trebuie sunat la 112!
PUBLICITATE