5-6 decembrie: Moș Nicolae vine în această seară! Tradiţii şi obiceiuri

Pe 6 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântului Ierarh Nicolae. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.

Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.

Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani.

Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să aibă ghetuțele lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri dacă au fost cuminți.

Copiii care au fost neascultători peste an primesc lângă ghetuţe o nuieluşă, semn că moşul este supărat pe ei.

În colindele româneşti, cântate în plină iarnă, se vorbeşte despre florile dalbe, flori de măr.

Asta pentru că bătrânii cunoşteau şi ei că acea „joardă” a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că Sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa flori albe.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

În unele zone, copii îi lasa moşului apă şi morcovi pentru calul său.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

De moș Nicolae, nu trebuie să oferim celor dragi obiecte ascuțite – truse de cosmetică sau obiecte de culoare neagră.

Neindicate sunt și fularele sau cravatele. Toate aceste cadouri împrăștie armonia și liniștea în viața celor care le poartă.

Legenda nuieluşii pe care o primesc copiii neascultători

La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Nicolae, ajuns episcop de Myra de la o vârstă fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în cadrul Bisericii, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa, în semn de avertisment.

PUBLICITATE