5-6 decembrie: În această noapte vine Moş Nicolae! Tradiţii şi obiceiuri româneşti

Pe 6 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântului Ierarh Nicolae. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.

Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.

Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani.

Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.

În credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară.

Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să aibă ghetuţele lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri dacă au fost cuminți.

Copiii care au fost neascultători peste an primesc lângă ghetuţe o nuieluşă, semn că moşul este supărat pe ei.

În colindele româneşti, cântate în plină iarnă, se vorbeşte despre florile dalbe, flori de măr.

Asta pentru că bătrânii cunoşteau şi ei că acea „joardă” a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că Sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa flori albe.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

În unele zone, copii îi lasa moşului apă şi morcovi pentru calul său.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

De moș Nicolae, nu trebuie să oferim celor dragi obiecte ascuțite – truse de cosmetică sau obiecte de culoare neagră.

Neindicate sunt și fularele sau cravatele. Toate aceste cadouri împrăștie armonia și liniștea în viața celor care le poartă.

PUBLICITATE