300.000 lei pentru întreținerea toaletelor mizerabile din Piatra-Neamț (VIDEO)

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Primăria municipiului Piatra-Neamț a semnat la sfârșitul anului trecut, contractul privind serviciul de întreținere a toaletelor publice din oraș pentru suma de 300.000 de lei, adică trei miliarde de lei vechi.

În Piatra-Neamț există 6 toalete ecologice și două toalete publice, una în Piața Mihail Kogălniceanu și cealaltă în pasajul Curții Domnești.

Conform contractului, toaletelor trebuie să li se asigure întreținerea, vidanjarea, igienizarea, odorizarea, dezinfectarea și inclusiv prezența hârtiei igienice.

În realitate lucrurile stau altfel. Toaleta publică de sub pasajul Curții Domnești, cea care se află lângă primărie, arată ca într-un film horror: mizerie de nedescris, apă și dejecții pe jos, robineți defecți, pereți murdari, vase de toaletă și chiuvete insalubre.

O parte din vasele toaletelor sunt sparte sau ciobite, caloriferul e nefuncțional, plin de rugină și jeg. Ușile sunt murdare, mâzgâlite cu grafitti, fără clanțe sau sistem de închidere.

Nu există nici hârtie igienică sau săpun la chiuvete. În interior iluminatul funcționează mai mult în zona chiuvetelor, unde apa curge doar la un robinet din cele 4. În aceste zile, dacă intri cu lanterna telefonului aprinsă, ai șanse să găsești o toaletă.

Pentru a întreține toată această mizerie, administrația Carabelea plătește nu mai puțin de 300.000 de lei din bugetul local. (vezi aici)

Potrivit MESAJUL.ro, în caietul de sarcini sunt prevăzute îndatoririle care îi revin firmei câștigătoare a contractului, printre care amintim:

 • asigurarea pazei
 • intretinerea, vidanjarea, igienizarea toaletelor
 • odorizarea si dezinfectarea toaletelor ecologice
 • asigurarea materialelor necesare igienizarii si odorizarii corespunzatoare inclusiv hârtia igienică
 • vidanjarea toaletelor se va face în mod obligatoriu în fiecare zi de luni, miercuri și vineri a unei săptămâni sau de cate ori este nevoie
 • se clătesc cu detergent, cu pompa de presiune, rezervorul și vasul urinal după care se revidanjează rezervorul
 • se curăță cabina, cu pompa de presiune, cu detergent în exterior și interior
 • locurile din interior/exterior, care nu s-au curățat prin aplicarea detergentului se curăță manual cu buretele impregnate în detergent
 • se reîntregesc toate consumabilele: hârtie igienică/propsop hârtie igienică, apă de spălat pe mâini
 • se controlează integritatea accesoriilor: rezervor, vas urinal, conducte, ușă, etc
 • se încarcă rezervorul cu soluție biodegradantă, 200 ml soluție la 8 litri de apă
 • se adaugă în sezonul de iarnă soluție antigel în rezervor
 • întretinerea curățeniei cabinelor de toaletă se va face de minim două ori/săptămână (respectiv marți și joi) sau de cate ori este nevoie
 • se curăță la exterior de graffiti cu buretele impregnate în soluție special
 • toaletele ecologice de pe raza municipiului Piatra Neamt vor functiona non stop

Pe data de 21 noiembrie 2022, contractul de concesiune a fost atribuit societății de salubrizare pe o perioadă de 48 de luni, pentru care primăria municipiului va plăti mai precis 297.842,72 de lei.

Nu suntem absurzi, știm prea bine că o toaletă publică nu poate să arate ca una dintr-un mall sau dintr-un sediu de birouri.

Dar o primărie care plătește 60.000 de euro pe o stație de autobuz, 45.000 de euro pe un brad de Crăciun, 100.000 de euro pentru două treceri pentru pietoni și aruncă cu bani în neștire pe alte cheltuieli inoportune, ar putea să se îngrijească și de toaletele publice din oraș. Asta dacă Piatra-Neamț ține în continuare la eticheta de SmartCity.

Primarul liberal Carabelea, cel care spune că se află zi de zi în slujba prietenilor pietrenilor, ar trebui să știe că una din zonele cele mai frecventate de turiști este tocmai Curtea Domnească și Turnul lui Ștefan.

Dacă a reușit ”performanța” de a cheltui 140.000 de euro pentru a repune scările rulante în funcțiune, ar fi putut să își arunce privirea și spre toaleta din vecinătate, care arată mizerabil și are nevoie de un pic de atenție.

Nu știm dacă 300.000 de lei vi se par mult pentru a întreține cele 6 cabine stradale și 2 toalete publice, atât timp cât primăria urmează să dea 412.000 de lei pentru servicii de curățenie și igienizare la toate imobilele aflate în proprietatea primăriei orașului: Sala Polivalentă, sala mică Polivalentă, tribune Sala Polivalentă, spații comune din Mall Form Center dar și Stadionul Municipal – inclusiv grupurile sanitare.” – notează sursa citată

PUBLICITATE