3 martie: Lăsatul secului de carne. De mâine începe Săptămâna Albă

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 3 martie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (lăsatul secului de carne). Aceasta deschide o săptămână pregătitoare pentru începutul Postului Mare (11 martie – 27 aprilie).

Expresia „lăsatul secului” provine din limba latină (saeculum) şi înseamnă „a lăsa cele lumeşti, seculare”, în sensul de a ne opri de la alimente, plăceri îngăduite, păcate sau fapte rele, deoarece prin lăsatul secului credincioșii se pregătesc de asceza Postului Sfintelor Paşti.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Lunea aceasta credincioșii ortodocși vor începe o săptămână specială din punct de vedere duhovnicesc și liturgic. Pentru că Postul Sfintelor Paști este unul aspru, Părinții Bisericii au rânduit ca trecerea la mâncarea de post să se facă treptat.

Săptămâna viitoare credincioșii consumă, pe lângă produsele de post, numai lapte, brânză, ouă și pește. Săptămâna aceasta este cunoscută și ca Săptămâna Albă.

Postul durează 6 săptămâni la care se adaugă Săptămâna Patimilor. Deci, sunt practic 7 săptămâni de post, iar această săptămâna albă (sau a brânzei) face ca perioada de aici până la Paşti să fie de 8 săptămâni, cuprinzându-se toate în perioada Triodului, cele 10 săptămâni de la Duminica Vameşului şi Fariseului până la Sfintele Paşti.

PUBLICITATE