29 februarie: Ziua care se iveşte o dată la 4 ani

Luna februarie a acestui an are 29 de zile în calendar, iar anul 2020 este an bisect. Acest calendar a fost utilizat pentru prima oară în 1582. 

Anii bisecți sunt ani care au o zi în plus adăugată pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic sau cu cel sezonier⁠.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Întrucât anotimpurile și evenimentele astronomice nu se repetă într-un număr întreg de zile, calendarele care au același număr de zile în toți anii deviază încet în raport cu respectivele evenimente care ar trebui să aibă loc cu periodicitate de un an.

O rotație completă în jurul Soarelui durează 365 de zile și 6 ore.

Acest lucru înseamnă că la fiecare patru ani se „câștigă” 24 de ore în plus, adică o zi, astfel că este adăugată această dată la luna februarie pentru a respecta coordonatele poziției aparente a Soarelui.

Iulius Cezar a introdus în calendar anul bisect în jurul anului 46 î.Hr., dar calendarul său iulian avea o singură regulă: orice an divizibil uniform cu patru ar fi un an bisect.

Această regulă a creat prea mulți ani bisecți, dar calculele matematice au rămas aceleași până când Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, mai bine de 1.500 de ani mai târziu.

În 1582, Papa Grigore al XIII-lea, a instituit prin bulă papală ajustarea calendarului Iulian. La data de 24 februarie 1582, s-a trecut efectiv la ajustarea calendarului Iulian, aflat atunci în uz.

Fiecare an care este divizibil cu 4 este an bisect, mai puțin cei care sunt divizibili cu 100, dar și aceștia dacă sunt divizibili cu 400 atunci sunt ani bisecți: un an bisect se divide cu 4, însă dacă se divide cu 100 atunci nu e an bisect, însă dacă se divide cu 400, atunci e an bisect. – notează stiripiatraneamt.ro

PUBLICITATE