29 cazuri de gripă clinică în ultimele 2 săptămâni la Neamț

Numărul cazurilor de gripă clinică a crescut în ultimele 2 săptămâni cu 29 de noi cazuri, potrivit unui raport transmis, astăzi, de DSP Neamț.

Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) în sezonul 2021-2022 este de 20.151, mai mare decât cel inregistrat in aceeasi perioada a sezonului precedent (18.886 cazuri).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În sezonul 2021-2022 au fost internate în spital 2.082 de persoane – de 3 ori mai multe față de sezonul anterior (688 persoane). În sezonul 2020-2021 a fost inregistrat un caz de gripa clinica (ILI).

În sezonul actual au fost raportate 38 de cazuri de gripa clinica (pe 27 martie erau 9 cazuri). Nu au fost înregistrate decese.

În săptămâna 28 martie – 3 aprilie 2022 au fost înregistrate 1.046 de cazuri de infecții respiratoria acute – mai puține față de săptămâna precedentă (1.646 cazuri). 84 de persoane au fost internate.

Au fost înregistrate cu 26% mai multe cazuri comparativ cu aceeasi perioada a sezonului precedent (774 cazuri). Ponderea cazurilor internate în această săptămână (8%) a fost mai mare comparativ cu aceeași perioada a sezonului precedent (5%).

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 75.628, de 1,9 ori mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (38.581) si cu 3,4% mai mic comparativ cu cel din saptamana anterioara (78.272)

Vaccinarea antigripală

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere.

În sezonul 2021-2022 au fost administrate 50.812 de doze de vaccin antigripal, din care 684 în ultima săptămână.

Nu au fost raportate reacții adverse după vaccinările efectuate. În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2021-2022 Direcția de Sănătate Publică Neamț a primit 60.740 de doze de vaccin antigripal, în 6 transe.

În sezonul 2021-2022 se utilizează vaccinurile Vaxigrip tetra și Influvac tetra – recomandate pentru profilaxia gripei la adulți si copii cu vârsta de peste 6 luni și care asigură imunizarea activă împotriva a patru tulpini de virus gripal. Ar trebui să vă faceți vaccinul antigripal dacă sunteți:

• însărcinată
• aveți o afecțiune cronică sau pe termen lung, cum ar fi:
– afecțiunile cardiace
– durere în zona toracică sau dificultăți de respirație, inclusiv bronșită, emfizem sau astm sever
– boală renală
– imunitate scăzută datorată bolii sau tratamentului (cum ar fi medicația cu steroizi sau tratamentul împotriva cancerului)
– boală hepatică
– ați suferit un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (TIA)
– diabet
– afecțiune neurologică, de exemplu, sclerozămultiplă (MS), paralizie cerebrală
– dificultăți de înțelegere
– afecțiuni ale splinei, de exemplu, siclemie sau dacă splina a fost extirpată
– sunteți supraponderal/ă (indicele de masă corporală este peste 40)
• aveți vârsta de 65 de ani, sau peste
• locuiți în centre de îngrijire sau instituții specializate
• îngrijiți o persoană mai în vârstă sau persoane cu dizabilități
• lucrați în domeniul sanitar sau social.

Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai.

Nu este prea târziu să vă vaccinați în acest moment, datorită contextului epidemiologic – creșterea numărului de cazuri de gripă și eliminarea restricțiilor anti-COVID.

Discutați cu medicul dumneavoastră de familie pentru a face o programare pentru vaccinare și pentru a obține cea mai bună protecție posibilă. Vaccinul antigripal este gratuit!

PUBLICITATE