29 aprilie: Sfântul Gheorghe. Tradiții și obiceiuri

Potrivit deciziei Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2019, Sfântul Gheorghe este prăznuit pe 29 aprilie, având în vedere faptul că data de 23 aprilie a fost în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului. Astfel, aproape un milion de români care poartă acest nume își serbează, astăzi, ziua onomastică.

Sf. Gheorghe nu s-a mai sărbătorit în acest an pe 23 aprilie. Chiar dacă a rămas în calendarul ortodox la această dată, slujba a fost mutată de Biserica Ortodoxă în a doua zi de Paşte, pe 29 aprilie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Motivul acestei schimbări este acela că anul acesta data de 23 aprilie a coincis cu Sfânta şi Marea Marţi din Săptămâna Pătimirilor, iar sărbătorirea unui hram sau a unei zile onomastice presupune bucurie care nu se integrează cu perioada respectivă, anume aceea de pregătire pentru Învierea Domnului. (vezi articolul AICI)

Sfântul Gheorghe e numit în credinţele populare româneşti „capul primăverii“ şi „străjer al timpului”.

Acestuia, se pare, îi sunt încredinţate cheile vremii şi, la porunca sa, se închide şi se deschide anotimpul cald. Tot credinţa populară îl aminteşte ca patron al tinerilor şi duşman de temut al vrăjitoarelor.

Astăzi este bine conform tradiție ca locuințele oamenilor să fie împodobite din belșug cu plante verzi. În regiunea Munteniei se pun crengi de stejar sau de păr, iar în Transilvania se pune rug verde şi leuştean.

În zona Banatului se pune în casele oamenilor rug sau cu frunză de fag sau gorun. Plantele țin primejdiile departe, conform tradiției populare.

La Sfântul Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.

Pentru sănătate, tradiția spune că oamenii trebuie să se sclade într-o apă curgătoare înainte de răsărit.

Dacă dormi astăzi, se spune că vei fi somnoros tot anul pentru că vei lua somnul mieilor.

Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat. Dacă e ploaie, se face recoltă bogată de grâu.

În tradiția populară sărbătoarea este cunoscută sub numele de San-George / Sângeorz.

Conform crestinortodox.ro, in spiritualitatea populara, San-George este cel de-al doilea stalp calendaristic, alaturi de Sfantul Dumitru – Samedru. Se spune ca atunci cand se aud primele broaste cantand, San-George ia cheile de la Samedru pentru a deschide drumul naturii spre viata, el fiind considerat Cap mare de primavara, inverzitorul intregii naturi, semanatorul tuturor culturilor si inchizatorul anotimpului friguros. Toamna, Samedru, care nu iubeste pomii inverziti, primeste cheia de la San-George pentru a inchide timpul frumos si a slobozi din adancuri anotimpul rece.

Mai multe puteți citi aici: https://www.stiri-neamt.ro/23-aprilie-sfantul-gheorghe-o-sarbatoare-cu-multe-traditii-superstitii-si-obiceiuri/

PUBLICITATE