29-30 noiembrie: Noaptea Sfântului Andrei. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit pe 30 noiembrie. Potrivit tradiţiei populare româneşti, noaptea de 29 spre 30 noiembrie este plină de tradiții și superstiții. 

Este noaptea în care se crede că spiritele morţilor bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi văd ursitul în vis.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Credința populară înșiruie multe tradiții, unele desprinse din sărbători mai vechi, precum Dionisiacele Câmpenești ale tracilor sau Saturnaliile romanilor.

Se spune ca, în această noapte, lupii se adună și pot să vorbeasca, iar cel care îi aude va muri.

Ajunul de Sfântul Andrei este considerat unul dintre acele momente în care bariera dintre văzut si nevăzut se ridică, aceasta fiind clipa prielnică pentru a obține informatii despre anul care vine.

Este noaptea în care „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor”.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, se crede că locuinţele sunt păzite de strigoi, dacă oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos şi cenuşa caldă e scoasă din sobă.

Tot atunci se crede că spiritele morţilor bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi văd ursitul în vis.

Pentru a fi feriţi de rele, din nicio casă nu trebuie să lipsească usturoiul.

Aceasta este o așa-zisă noapte magică, când pentru a se ține în cumpană răul, se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii.

Unul dintre acestea este faptul ca se unge cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă.

Mai multe tradiții și obiceiuri în noaptea Sfântului Andrei puteți citi aici: Tradiții de Sfântul Andrei

PUBLICITATE