28 aprilie: Prima zi de Paşte. Tradiții și superstiții

După Săptămâna Patimilor, credincioşii sărbătoresc PRIMA ZI DE PAŞTE, ziua Învierii Mântuitorului. 

Paştele este o sărbătoare a bucuriei, o bucurie asemănătoare celei a apostolilor când l-au văzut pe Iisus înviat. De Paşti, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă. În zilele de Paști, bucuria trebuie să fie predominantă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Salutul care se obişnuieşte cu această ocazie (și care va dura 40 de zile) este tot o expresie a acestei bucurii: „Hristos a înviat! Adevărat, a înviat!”.

Înnoirea hainelor şi oferirea de cadouri aduse de Iepuraş sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Paşte.

Tradiţia spune că trebuie să te înnoieşti în această perioadă deoarece îţi aduce noroc. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii nu este un fason, semnifică purificarea corpului şi a sufletului.

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

Lumânarea de la Înviere trebuie păstrata în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări, conform tradiției populare.

În prima zi de Paşte, exista obiceiul ca toată familia să se spele într-un lighean în care au fost puse ouă roşii şi bani de argint sau de aur, pentru ca toţi să fie sănătoşi şi prosperi.

Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta: cine are prima lovitură (de obicei, bărbatul mai în vârstă), ce părţi ale ouălor să fie lovite etc.

Ciocnesc mai întâi soţii între ei, apoi copiii cu părinţii, după care părinţii cu celelalte rude, cu prietenii şi vecinii invitaţi la masă.

Alte obiceiuri din popor spun că este  bine să mănânce toată familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei. În ziua de Paşte nu se mănâncă oul cu sare, întrucât se spune că vei transpira tot anul.

În dimineaţa de Paşte e bine să priveşti prima dată într-o cofă cu apă neîncepută. Se spune că vei avea vederea bună în restul anului.

Există credinţa că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închiseTot aşa, cel ce se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.

PUBLICITATE