27 octombrie: Sfântul Dimitrie cel Nou. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar

Calendarul ortodox prevede și pe data de 27 octombrie o sărbătoare. Așadar, regăsim cruce roșie și astăzi! După ce Sfântul Dumitru abia a trecut, enoriașii acum au o altă zi trecută cu cruce de culoare roșie în calendar.

Românii îl sărbătoresc astăzi, 27 octombrie, pe Cuviosul Dimitrie cel Nou de la Basarabi, proclamat ocrotitor al Bucureştiului în anul 1792, în vremea păstoririi Mitropolitului Filaret al II-lea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Sfântul Dimitrie cel Nou este patronul caselor, pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice.

Se spune că o icoana a sfantului Dimitrie este de folos fiecarui crestin si trebuie sa o tina mereu in casa. Sfântul Dimitrie cel Nou este considerat ocrotitor al Bucureştiului.

S-a născut în secolul al XIII-lea (dupa alte surse, in sec al XV-lea, iar dupa sinxarele Bisericii bulgare, in sec al XVII-lea) în satul Basarabovo din Bulgaria. Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal.

Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.

PUBLICITATE