27 aprilie: Începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019

Pe 27 aprilie începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare 2019 și se va încheia în ziua de 25 mai, la ora 7.00. Românii sunt așteptați la vot pe 26 mai.

România va avea 32 de reprezentanți în Parlamentul European care vor fi aleși în 26 mai. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cursă pentru Parlamentul European s-au înscris 14 partide și trei candidați independenți: Gregoriana Tudoran, George Simion și Petre Costea.

În perioada campaniei electorale, partidele politice, dar și candidații independenți, vor trebui să respecte reglementările din Legea nr. 33/2007 și 334/2006 privind finanțarea partidelor și campaniile electorale.

Sunt interzise în această perioadă materialele de propagandă, respectiv orice material scris, audio sau video care: se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat; este utilizat în perioada campaniei; are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg; depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului.

De asemenea, potrivit Legii, sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Conform Autorităţii Electorale Permanente, până la această oră ar fi trebuit înlăturate toate bannerele şi materialele de publicitate electorală din spaţiile publice.

Competitorii care nu respectă acestă prevedere vor fi sancţionaţi, deoarece în timpul campaniei sunt permise afişele electorale expuse doar în locurile special amenajate pentru publicitate electorală.

”În data de 27, la nivelul Birourilor Electorale judeţene se vor putea depune sesizări, plângeri cu privire la utilizarea altor materiale, pot fi sesizate şi organele de poliţie. Dacă aceste materiale există, aceste birouri judeţene vor putea să soluţioneze plângerile”, declara miercuri, într-o conferinţă de presă, Constantin Mituleţu Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

PUBLICITATE