27 accidente de muncă luna trecută și amenzi de peste 100.000 de lei aplicate de ITM Neamț

În luna februarie 2023, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, au fost realizate un număr de 249 acţiuni de control, din care 158 în domeniul relaţiilor de muncă şi 91 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Urmare finalizării acestor acţiuni, au fost dispuse 343 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Un număr de 136 angajatori au fost sancţionaţi cu 179 sancţiuni contravenţionale, din care 150 avertismente contravenţionale şi 29 amenzi în cuantum de 101.600 lei.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ

În luna februarie 2023, au fost realizate un număr de 91 acţiuni de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost dispuse 76 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 

Un număr de 60 angajatori au fost sancţionaţi cu 76 sancţiuni contravenţionale, din care 66 avertismente contravenţionale şi 10 amenzi în cuantum de 35.000 lei.

Analiza situaţiei evenimentelor de muncă:

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 27 evenimente de muncă.

Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la căderea de la acelaşi nivel, accidentele de circulaţie şi utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă.

Dintre evenimentele comunicate, unul a fost mortal. Toate  evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ

În luna februarie 2023, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 158 controale, au dispus 267 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi au aplicat în total 103 sancţiuni contravenţionale, din care 19 amenzi în cuantum de 66.600 lei şi 84 avertismente contravenţionale.

La doi angajatori au fost identificate două persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt:  creşterea animalelor şi prelucrări mecanice.

În luna februarie 2023, angajatorii au încheiat şi înregistrat la instiţuţia noastră 8 contracte colective de muncă  şi 2 acte adiţionale la contractele colective de muncă.

PUBLICITATE