26 octombrie: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Tradiții și obiceiuri

În fiecare an, pe 26 octombrie, românii prăznuiesc Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir .

Atenție!
Să nu se facă confuzia între Sf. Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir și Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română la 27 octombrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian în cetatea Tesalonic. A fost martirizat pe la anul 306.

Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman. În bisericile ortodoxe și catolice de rit bizantin, precum și în cea de rit roman, se sărbătorește la data de 26 octombrie.

În credință populară, anul este împărțit în vară și iarnă. Dacă Sf. Gheorghe „alungă” iarna și renaște natura, Sf. Dimitrie desfrunzește codrul și usucă plantele. În ziua de Sf. Dumitru căldura intră în pământ și gerul începe să-și facă simțită prezența.

Tradiții și obiceiuri

În ajunul sărbătorii de Sf. Dimitrie se aprind focuri peste care sar copiii spre a le aduce sănătate tot anul. Focul alungă fiarele și încălzește morții, iar după ce focul este stins, oamenii aruncă un tăciune în grădină pentru a aduce rod anul viitor.

Sf. Dimitrie este considerat patronul ciobanilor. De Sf. Dumitru ciobanii prezic cum va fi iarnă: așază un cojoc în mijlocul oilor și dacă pe el se așază oaia neagră, iarnă va fi blanda, iar dacă se va culcă oaia albă, va fi iarnă aspră.

În alte zone se spune că dacă de Sf. Dimitrie va fi frig, iarna va fi bună, iar dacă vremea va fi bună, toamna va fi lungă și frumoasă. Se mai zice că dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

În ziua de Sf. Dimitrie nu se piaptănă, iar femeile fac pomană cu grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.

În Bucovina, se zice cine seamănă usturoiul după Sf. Dumitru va avea parte numai de pagubă în anul următor. În Oltenia, se crede că numai cine respectă toate tradițiile sărbătorii va fi protejat de necazuri, primejdii și de lupi.

În ziua Sfântului Dumitru, țăranii taie coama cailor tineri pentru că această să crească frumos. Cine are împrumuturi trebuie să le achite în această zi, dar și să facă alte socoteli noi. – conform romaniatv.net

O altă tradiție ce trebuie respectată în ziua Sfântului Dumitru are legătură cu treburile casnice. Nu ai voie să speli haine şi nici să prepari mâncare la cuptor.

Cei care nu dorm până după ora 12 noaptea vor fi mahmuri tot anul, iar cei care se culcă mai devreme de 12 vor fi norocoşi şi energici în următoarele 12 luni.

PUBLICITATE