24 de animale, plasate în adăpost de la înființarea Biroului pentru Protecția Animalelor

Majoritatea dintre noi cunoaștem măcar o persoana care din milă față de necuvântătoare oferă resturi de mâncare animalelor ce se află abandonate în apropierea casei. Din păcate aceste gesturi nu duc la întreruperea suferinței acestora.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor primesc des spre soluționare petiții ce privesc abandonul, de către persoane necunoscute a puilor de animale, în zone limitrofe localităților, care sunt mai puțin tranzitate de autoturisme și oameni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Activitățile polițiștilor se îndreptă spre identificarea persoanelor care aleg o astfel de conduită iresponsabilă și sancționarea acestora.

De la înființarea Biroului pentru Protecția Animalelor, polițiștii au soluționat 133 de petiții și 27 dosare penale, fiind aplicate 85 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 16.000 lei.

Până în prezent 24 de animale au fost plasate în adăpost, dintre care cele mai multe sunt căței și pisici.

Articolul 6 aliniatul 2 litera f din Legea 205 din 2004 privind protecția animalelor prevede faptul că abandonul și sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului reprezintă un act de cruzime fata de animale și se sancționează conform articolului 26 din aceeași lege cu amendă de la 1000 la 3000 lei.

Abandonul câinilor revendicați sau adoptați din adăposturile de animale constituie conform O.U.G. 155 din 2001 infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

Conduita corectă, în cazul animalelor fără stăpân, este sesizarea consiliilor locale ale primăriilor unde acestea sunt observate, pentru ca autoritățile locale să dispună ridicare acestora și plasarea lor în adăposturi, de unde pot fi  adoptate de către persoane responsabile.

Polițiștii atrag atenția că hrănirea unui animal abandonat aduce doar o bucurie de moment, pe termen lung lipsa de asumare a responsabilității de a îngriji un animal de companie și de a-i oferi adăpost, hrană, apă, posibilitatea de mișcare suficientă și asistență medicală așa cum prevede legea, provoacă și mai multă suferință generațiilor viitoare de animale abandonate.

Un gest de  responsabilitate este adoptarea animalului, sterilizarea și microciparea acestuia.

Totodată copiii care își doresc un animal de companie trebuie să înțeleagă diferența de responsabilitate între un animal de pluș și unul cu nevoi reale, iar decizia de achiziție a unui animal de companie să fie una conștientă și asumată pe termen lung.

Cei care doresc să sesizeze abandonul unor animale sau alte situații aflate în competența Biroului pentru Protecția Animalelor pot apela 112 atunci când este vorba despre o situație critică, sau pot transmite o sesizare scrisă.

PUBLICITATE