23 aprilie: Sfântul Gheorghe. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, este unul dintre cei mai venerati sfinți din calendarul ortodox, sărbătorit la 23 aprilie.

Sfântul Gheorghe e numit în credinţele populare româneşti „capul primăverii“ şi „străjer al timpului”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Acestuia, se pare, îi sunt încredinţate cheile vremii şi, la porunca sa, se închide şi se deschide anotimpul cald. Tot credinţa populară îl aminteşte ca patron al tinerilor şi duşman de temut al vrăjitoarelor.

Astăzi este bine conform tradiție ca locuințele oamenilor să fie împodobite din belșug cu plante verzi. În regiunea Munteniei se pun crengi de stejar sau de păr, iar în Transilvania se pune rug verde şi leuştean.

În zona Banatului se pune în casele oamenilor rug sau cu frunză de fag sau gorun. Plantele țin primejdiile departe, conform tradiției populare.

La Sfântul Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.

Pentru sănătate, tradiția spune că oamenii trebuie să se sclade într-o apă curgătoare înainte de răsărit.

Dacă dormi astăzi, se spune că vei fi somnoros tot anul pentru că vei lua somnul mieilor.

Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat. Dacă e ploaie, se face recoltă bogată de grâu.

În tradiția populară sărbătoarea este cunoscută sub numele de San-George / Sângeorz.

Conform crestinortodox.ro, in spiritualitatea populara, San-George este cel de-al doilea stalp calendaristic, alaturi de Sfantul Dumitru – Samedru.

Se spune ca atunci cand se aud primele broaste cantand, San-George ia cheile de la Samedru pentru a deschide drumul naturii spre viata, el fiind considerat Cap mare de primavara, inverzitorul intregii naturi, semanatorul tuturor culturilor si inchizatorul anotimpului friguros.

Toamna, Samedru, care nu iubeste pomii inverziti, primeste cheia de la San-George pentru a inchide timpul frumos si a slobozi din adancuri anotimpul rece.

Mai multe puteți citi aici: https://www.stiri-neamt.ro/23-aprilie-sfantul-gheorghe-o-sarbatoare-cu-multe-traditii-superstitii-si-obiceiuri/

PUBLICITATE