21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiţii şi obiceiuri

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuita pe 21 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, aminteşte de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Fiica lor, în vârstă de trei ani, a fost încredinţată arhiereului Zaharia, care a dus-o în cea mai sfântă cameră a Templului, numită Sfânta Sfintelor, unde doar el intra o dată pe an.

Fecioara Maria va rămâne aici până la vârsta de 15 ani, ca un copil care, înainte de zămislire, a fost hărăzit lui Dumnezeu.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătorită an de an, în data de 21 noiembrie, când se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor.

În popor, Vovidenia, ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, este considerată a fi o zi magică.  În această zi se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme. Numele de Vovidenie provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”.

În tradiţia populară, în ziua se Vovidenie se deschid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor.

Se spune că aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi toată iarna.

Credoincioșii optează pentru bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor.

În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.

Tradiția spune că această sărbătoare a Luminii îndeamnă la bunătate și credință.

În această zi, când cerurile se deschid, se împlinesc cele mai arzătoare dorințe ale oamenilor. De aceea, rugăciunea este foarte importantă, ea trebuie rostită pentru ca sănătatea, belșugul, binecuvântarea divină să se pogoare asupra credincioșilor.

PUBLICITATE