2 octombrie: Creștinii sărbătoresc pe Sfântul Ciprian și pe Sfânta Iustina

Pe 2 octombrie creștinii sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Ciprian și pe Sfânta Muceniţă Iustina fecioara, doi Sfinți ale căror vieți sunt legate prin dragostea față de Dumnezeu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Sfântul Ciprian a fost filosof și vrăjitor în Antiohia Siriei. El îl slujea pe zeul Apolo, pentru care făcea farmece și era cunoscut pentru faptul că putea controla demonii.

Într-una din zile, un tânăr i-a cerut Sfântului Ciprian ajutorul, pentru a o putea fermeca pe tânăra (Iustina) de care s-a îndrăgostit. Tradiția spune că Ciprian a invocat mai mulți demoni pe care i-a trimis în casa Iustinei (o fecioară creştină care se născuse din părinţi păgâni care primiseră Sfântul Botez.).

În schimb tânăra i-a alungat prin credință, post și rugăciune. Când a văzut că nu o poate supune pe Iustina, Sfântul Ciprian și-a dat seama de eroarea în care s-a aflat și s-a convertit la creștinism, devenind episcop în Cartagena.

Sfântul Ciprian și Sfânta Iustina au murit ca martiri pe 2 octombrie 304.

Sfântul Ciprian este cinstit ca cel care înlătură farmecele și vrăjile. Moaştele Sfântului Ciprian se află la Biserica ce-i poartă numele din Capitală unde, în partea stângă a altarului, este așezată într-o casetă mică, mâna dreaptă a Sfântului Mucenic Ciprian.

PUBLICITATE