19 noiembrie: Ziua Internaţională a Bărbaţilor

În fiecare an, la 19 noiembrie, peste 60 de țări ale lumii sărbătoresc Ziua Internațională a Bărbaților, cu scopul de a promova sănătatea bărbaților și a băieților, îmbunătățirea relațiilor și egalitatea dintre sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În februarie 2016 Parlamentul a votat sărbătorirea Zilei Bărbatului în România la data de 19 noiembrie iar președintele a promulgat legea pe 3 martie 2016. 19 noiembrie nu este însă zi liberă.

La 3 februarie 2016, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului, țara noastră aliniindu-se și ea acestei sărbători internaționale.

Potrivit raportului Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, ”propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională. Sărbătorirea zilei femeii și a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăți relațiile dintre sexe, de a evidenția realizările și contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și prezentarea unor modele de urmat’‘.

Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, și publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016.

PUBLICITATE