15 iunie: Moșii de vară. Tradiții și superstiții

Sâmbătă, 15 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor sunt „Moșii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morților. Cu aceasta ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Există foarte multe superstiții legate de această sărbătoare. Printre cele mai cunoscute se numără: nu este voie  dormi afară nu mergi fie la răspântii, fie la fântână deoarece în Joia Mare bântuie morții.

Tot în această zi se duc la biserică crengi de tei și frunze de nuc, pe care preoții le sfințesc iar mai apoi creștinii le pun la icoană sau la streașina casei pentru ca spiritele rele  ocolească gospodăriaMai multîn popor se crede  teiul sfințit poate vindeca surzenia.

Gospodinele se pregătesc asa cum se cuvine pentru această zi şi împart bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci, fructe, sarmale în foi de viţă, orez cu lapte şi vin.

Ce nu trebuie să faci în sâmbăta dinaintea Rusaliilor:

  • Nu se mătură, ca să nu se dea praf în ochii morţilor ce stau în spatele uşii până duminică, atunci când se înalţă către cer, dupa săvârşirea liturghiei, de Rusalii.
  • Nu se toarce ca nu cumva să se întoarcă înapoi colacii de la morţi.
  • Nu trebuie să dormi afară, să te duci la fântână ori la răscruci de drumuri, întrucât văzduhul este plin de spiritele morţilor eliberate în Joia Mare.
  • Nu se aruncă gunoiul afară, întrucât acesta poate ajunge la morţi, în locul mâncării şi băuturii pe care le aşteaptă.
  • Femeile care muncesc în sâmbăta de Rusalii riscă să le amorţească mâinile.
PUBLICITATE