15 iulie – Tradiții și obiceiuri de Ciurica. Ziua în care femeile au voie să-şi bată soţii

Circovii de varã sau Circovii Marinei sunt serbati în unele zone ale tãrii pe 15, 16, 17 sau, în altele, pe 16, 17 si 18 iulie. Una dintre cele mai interesante zile ale Circovilor de Vară este duminică, pe 15 iulie. I se spune Ciurica iar denumirea ei provine din contopirea numelor Sfinților Mucenici Chiriac și Iulița.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ciurica îi apără pe cei slabi de bătaia celor puternici. Ciurica este o zi a femeilor, o zi în care au dreptul să-și bată bărbații, în care ele au superioritate asupra bărbaților, în care sunt stãpâne pe bărbații lor, le pot porunci și, în caz de nesupunere, chiar îi bat. Dacă femeia își bate bărbatul în această zi, tot anul îl va putea bate. În această zi, bărbații mai pleacã de-acasă, de teamă ca nu cumva nevasta să-l „mângâie” cu cociorva pe spinare din lucru de nimic.

Ciurica a rămas în tradiția populară o divinitate feminină care „ciuruie în bătaie” pe cei care lucrează de ziua ei. Este un moment important în tradiția folclorică șii nu pentru valoarea lui religioasă. Superstițiile primează, mai ales că femeia capătă putere în fața bărbatului.

Data de 15 iulie este o zi în care femeia capătă un plus de autoritate, putând chiar să-și pedepsească bărbatul, dacă acesta a supărat-o cu ceva. Și asta pentru că Ciurica îi „ciuruie” pe cei care n-o respectă. De aceea, nu se muncește și se evită, pe cât posibil, orice fel de certuri, mai ales în familie. Căci, cine ia bătaie pe 15 iulie așa va păți tot anul.

Se zice că femeile nu prea ştiu când e Ciurica, că în acea zi ele au dreptul de a bate pe bărbaţi. Şi‑ar face‑o, dar li se pune o condiţie cam grea: în acea zi să facă un ţest, să‑l usuce până seara şi să şi coacă în el o turtă, apoi, după ce va mânca din acea turtă cu toţi ai casei, poate să ia la bătaie pe bărbat . (Th.D. Speranţia citat de Antoaneta Olteanu în Calendarele Poporului Român)

surse: libertarea.ro, monitoruldevaslui.ro
PUBLICITATE