15 august 2017 – „Ziua Marinei Române“ – sărbătorită pe lacul de la Bicaz

Ziua Marinei Române se sărbătorește, în fiecare an, la 15 august, odată cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit legii, Ziua Marinei Române se sărbătorește anual, pe data de 15 august, fiind o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și de Ministerul Administrației și Internelor.

Tradiţia sărbătoririi Zilei Marinei Române pe lacul Izvorul Muntelui s-a păstrat şi marți, 15 august 2017, atunci când, la Baza Navală şi de Agrement din Portul Bicaz a avut loc a 57-a ediţie a evenimentului.

Conform acestei tradiţii, marinarii au arborat în această zi marele pavoaz şi au îmbrăcat uniforma de gală. Startul sărbătorii a avut loc la ora 11.00, odată cu intonarea Imnului de Stat şi cufundarea în apa lacului a ancorei de flori în memoria eroilor marinari căzuţi la datorie. Programul marinăresc pregătit de organizatori cuprinde desfășurare de obiceiuri și concursuri marinărești (Şcondrul cu purcelul, nuntă cu piraţi, prinderea raţelor, pluta alegorică), concursuri marinăreşti; (hidrobiciclete, înot, bărci cu rame, bărci cu motor, ski nautic, ridicări cu balonul cu aer cald), defilarea flotei marinăreşti, spectacole folclorice şi de muzică uşoară și jocuri artificii şi lansare lampioane

PUBLICITATE