14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului. În Neamț sunt peste 26.000 de bolnavi cu diabet zaharat

În fiecare an, în data de 14 noiembrie, întreaga lume celebrează „Ziua Mondială a Diabetului”. În 2017 tema campaniei de informare-educare a populaţiei este „Femeile şi diabetul”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Scopul campaniei de informare-educare este conştientizarea populaţiei cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres) precum şi simptomele de debut ale bolii.

Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI din categoria bolilor endocrine, care afectează în prezent peste 346 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Prin complicaţiile sale, diabetul este principala cauză a orbirii, a amputaţiilor şi a insuficienţei renale. Prevalenţa diabetului este în continuă creştere, iar OMS estimează că până în 2030 numărul deceselor cauzate de diabet se va dubla.

În judeţul Neamţ, în anul 2016 s-au înregistrat 1762 cazuri noi de diabet zaharat din care: 270 cazuri de diabet zaharat tip I (insulinodependent) şi 1492 cazuri de diabet zaharat  tip II (non-insulinodependent). La 31 decembrie 2016, erau rămaşi în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ 26.212 bolnavi cu diabet zaharat.

În primele 9 luni ale anului 2017 s-au înregistrat 1447 cazuri noi de diabet zaharat din care: 259 cazuri de diabet zaharat tip I (insulinodependent) şi 1188 cazuri de diabet zaharat  tip II (non-insulinodependent).

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Diabetului, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sănătăţii, în parteneriat cu Spitalul Orăşenesc „Sf. IERARH NICOLAE” Bicaz, Clinica „SF. ANDREI” Piatra Neamţ şi Asociaţia Umanitară „CODRIN – Ocrotiţi copiii ce vor rămâne doar copii” va organiza activităţi de informare-educare a populaţiei din Bicaz, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Dămuc.

Activităţile se vor desfăşura la Spitalul Orăşenesc Bicaz în datele de 14 şi 15 noiembrie 2017, între orele 8.00-11.00, şi constau în determinarea glicemiei, a hemoglobinei glicate, măsurarea tensiunii arteriale, consiliere pentru un stil de viaţă sănătos şi distribuirea de pliante şi flyere de educaţie pentru sănătate pesoanelor prezente.

(comunicat DSP Neamț)

PUBLICITATE