13 ani și 6 luni de închisoare după un accident mortal în Neamț

O sentință fără precedent a fost dată de Tribunalul Neamț în urma unui accident rutier mortal care a avut loc în 2019. Șoferul responsabil pentru tragedia care a costat viețile a doi tineri, dintre care unul polițist, a fost condamnat la o pedeapsă de 13 ani și 6 luni de închisoare.

Accidentul a avut loc pe 29 septembrie 2019, în jurul orei 22:40, pe raza localității Butnărești, comuna Secuieni, pe DN 87. Un tânăr de 29 de ani, din Secuieni, a intrat în coliziune cu un cap de pod și un arbore după ce a pătruns pe contrasens, pierzând controlul autoturismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma impactului, un tânăr de 28 de ani și un altul de 31 de ani și-au pierdut viața, în timp ce șoferul și alte 2 persoane au fost rănite grav și transportate la spital. (vezi accidentul și FOTO – AICI)

Conducătorul auto nu a putut fi testat alcoolscopic imediat după accident din cauza stării sale de inconștiență, dar probele biologice prelevate ulterior au indicat o alcoolemie extrem de ridicată.

Procesul a scos în evidență faptul că victimele erau conștiente de starea de ebrietate a șoferului și că au cerut în repetate rânduri să oprească mașina, temându-se pentru viețile lor, însă inculpatul, contrar acestor solicitări, a început să accelereze şi mai tare autovehiculul ajungând la viteza de cca. 140 km /h spunându-le „Ce vă este frică cu mine?”, sau întrebându-i dacă le e frică de moarte.

– „… toată lumea îi cerea şoferului să oprească maşina că ne omoară” – a fost declarația unei victime

Tribunalul Neamț a stabilit pedeapsa de 1 an și 6 luni pentru conducerea sub influența alcoolului și 13 ani pentru omor calificat.

„aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 13 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 6 luni, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă cu închisoarea, stabilită în cauză, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 13 (treisprezece) ani şi 6 (şase) luni închisoare.” – notează instanța (Decizia instanței poate fi citită aici)

În plus, șoferului i-au fost interzise drepturile de a fi ales în funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a conduce orice fel de vehicule, pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei.

Tribunalul a admis, de asemenea, cererile de despăgubiri ale victimelor și familiilor acestora, stabilind sume semnificative pentru daune morale și materiale.

Această sentință vine în contextul promulgării Legii „Anastasia”, care prevede că infracțiunile rutiere grave săvârșite de șoferi aflați sub influența alcoolului sau fără permis, soldate cu decese, nu mai pot fi soluționate prin sentințe cu suspendare, ci prin pedepse cu închisoarea efectivă.

PUBLICITATE