127 de cetățeni străini s-au angajat anul trecut în Neamț. Alți 10, depistaţi în situaţii ilegale

În cursul anului 2020, poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Neamt au asigurat managementul şederii în România pentru 1201 de persoane, dintre care 721 din state terţe şi 480 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

Au fost depistaţi 10 străini în situaţii ilegale împotriva cărora s-au luat măsurile legale prevăzute în OUG 194/2002 republicată, privind regimul străinilor în România.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De asemenea, au fost acordate 127 de avize de angajare pentru lucrătorii permanenţi, detaşaţi şi înalt calificaţi.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 11 sancțiuni în valoare totală de 6300 lei și 15 avertismente.

Activitatea poliţiştilor din cadrul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Neamt s-a desfăşurat pe parcursul anului 2020 în contextul situaţiei epidemiologice naţionale şi internaţionale, determinate de răspândirea SARS-CoV-2, cetăţenilor străini fiindu-le aplicabile prevederile art. 4, alin. (5) din Legea 55 din 15.05.2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, referitoare la prelungirea unor termene şi a valabilităţii documentelor.

Astfel, în  ceea ce priveşte şederea/rezidenţa pe teritoriul României, în anul 2020, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al judeţului Neamt au asigurat managementul şederii, pe raza judeţului, pentru 1201 de persoane, dintre care 721 din state terţe, cei mai mulţi din Republica Moldova, Vietnam, Sri Lanka, Turcia şi 480 din Uniunea Europenă/SEE/CH, majoritatea din Italia.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 7 invitaţii depuse pentru străini din Iordania, Sri Lanka, Pakistan și Yemen

De asemenea, ca urmare a aprobării prelungirii dreptului de şedere temporară, au fost emise 210 permise unice, 87 permise pentru reîntregirea familiei , 25 de permise au fost emise pentru studii/ alte scopuri și 21 permise termen lung.

Pentru cetățenii din Uniunea Europenă/SEE/CH au fost emise 51 certificate de înregistrare a rezidenței temporare și 19 cărți rezidență permanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 127 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise tot atât de multe avize de angajare/detaşare pentru lucrători permanenţi, detaşaţi şi înalt calificaţi.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 10 străini în situaţii ilegale, pentru care s-au aplicat măsurile legale în vigoare.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 6300 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare şi OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

PUBLICITATE