12 decembrie: Sfântul Spiridon, Ierarhul care își părăsește racla

Sfântul Ierarh Spiridon este cinstit de Biserica Ortodoxă în data de 12 decembrie. Pentru credinţa sa nezdruncinată în Sfânta Treime a fost învrednicit de darul facerii de minuni.

Originar din insula Ci­pru, Sfântul Spiridon a fost păstor de oi în copi­lărie, iar mai apoi s-a căsătorit şi a avut copii. La scurtă vreme, soţia lui a murit, iar el slujea Domnului prin fapte bune şi deosebită grijă pentru cei săraci. A primit darul facerii de minuni, vindecând tot felul de boli şi izgonind duhurile cele rele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

A fost ales Episcop al Trimitundei, o cetate vestită a Ciprului. În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor ordonate de Maximian în anul 295, Sfântul Spiridon a fost arestat și exilat. În anul 325, a participat la Primul Sinod Ecu­menic de la Niceea, unde a uimit pe mulți cu simplitatea cu care a explicat adevărurile credinței ortodoxe.

Sfântul Spiridon a trecut la Domnul pe 12 decembrie 348, în Cipru, la vârsta de 78 de ani.

Preoții din Corfu, Grecia, locul pentru care Sfântul Spiridon este patron, spun că moaștele acestuia par să dispară uneori din racla lor.

Tot aceștia susțin că atunci când reapar ele sunt pline de praf, iar încălțările sfântului, făcute din mătase, sunt mereu tocite, cu pământ și fire de iarbă prin ele.

Sf Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor și mare vindecător. Multe spitale și biserici îi poartă numele.

La București, la Biserica Sfântul Spiridon Vechi s-au înfăptuit minuni din partea sfântului grabnic ajutător. Sfântului Spiridon i se închină slujbe, cu scoaterea moaştelor, care sunt plimbate, de obicei, în poziție verticală.

În ziua de Sf Spirion, 12 decembrie, nu este voie să se consume băuturi alcoolice în exces, nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată, nu se spală nu se coase, nu se face curățenie.

Bărbații nu înjugă vitele deoarece e rost de pagubă mare și boli.

Sf Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie.

PUBLICITATE