115 kg de articole pirotehnice, confiscate în 2 zile de polițiștii nemțeni

În zilele de 29 și 30 decembrie, polițiștii nemțeni au desfășurat, în contextul acțiunii ,,Foc de Artificii 2022-2023”, activități punctuale de prevenire și combatere a deținerii și comercializării, fără drept, a articolelor pirotehnice.

În urma celor constatate, au fost retrase de la comercializare și confiscate articole pirotehnice cântărind aproximativ 115 de kg, fiind întocmite trei dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg de articole pirotehnice destinate a fi utilizate de pirotehnicieni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, la data de 29 decembrie,polițiștii au depistat în municipiul Roman, un tânăr de 27 de ani, din județul Iași, care oferea spre comercializare, către publicul larg, 10 baterii de artificii din categoria F2.

Totodată, la data de 30 decembrie, polițiștii au depisat în Piatra Neamț și Răucești, doi bărbați de 30 de ani, din Piatra Neamț și Răucești, care ofereau spre comercializare, către publicul larg, 3 baterii de artificii din categoria F3, 17 baterii de artificii din categoria F2, 46 de pachete emițătoare de sunet din categoria F1 și alte articole pirotehnice.

Articolele pirotehnice, oferite spre comercializare fără drept, către publicul larg, au fost confiscate, iar ca urmare a celor constatate, au fost întocmite dosare penale conform art. 37 din Legea 126/1995R.

Recomandări din partea polițiștilor:

În contextul constatărilor referitoare la articolele pirotehnice, atragem atenția cu privire la utilizarea responsabilă a acestora.

Încadrarea în mai multe categorii și limitarea din punct de vedere al utilizării (categorii ce pot fi comercializate către/utilizate de către publicul larg, respectiv persoane cu calitatea de pirotehnicieni), trebuie să reprezinte un reper în sine, cu privire la starea de pericol pe care o pot genera.

Utilizarea articolelor pirotehnice trebuie făcută cu respectarea principiilor de a evita rănirea oricărei persoane sau provocarea unor distrugeri – ce reprezintă aspecte ce pot atrage răspunderea penală a autorului, dar și producerea de disconfort prin zgomotele puternice, afectând oamenii, precum și animalele domestice – ce reprezintă aspecte ce pot fi sancționate contravențional.

Astfel, polițiștii nemțeni vor verifica, în continuare, respectarea condițiilor de comercializare de către agenții economici, precum și a condițiilor de deținere de către persoane fizice.

Reamintim că obiectivele urmărite în cadrul acestor activități sunt:

– conștientizarea pericolelor în cazul utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, sens în care comercianții autorizați au fost îndrumați să responsabilizeze adulții în privința utilizării directe de către minori a articolelor pirotehnice;

– combaterea oferirii către publicul larg a articolelor destinate utilizării de către pirotehnicieni, utilizarea acestora în condiții improprii și de către persoane necalificate având un potențial ridicat de provocare a unor leziuni și a unor pagube materiale.

PUBLICITATE