11 persoane cu tuberculoză și 296 de suspecți în Neamț

3775 persoane din 33 comune nemțene au beneficiat de serviciile de  depistare activă a tuberculozei – Screening TB, proiect realizat cu fonduri europene

Podoleni, Borlești, Dumbrava Roșie, Bahna, Pipirig, Poiana Teiului, Farcașa, Răucești, Văleni,  Botești, Tupilați, Săbăoani, Oniceni, Cordun, Ion Creangă, Trifești, Moldoveni, Secuieni,  Pâncești, Icușești, Valea Ursului, Dămuc, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Zănești, Tazlău,  Bărgăuani, Dulcești, Gădinți, Boghicea, Stanița, Dochia, Tașca sunt comunele care au  beneficiat de testarea gratuită a sănătății plămânilor asigurată de caravana de depistare  activă a tuberculozei – Screening TB.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este vorba despre este cel mai amplu proiect de acest fel din România, inițiat de Institutul  de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București prin Ministerul Sănătății cu sprijinul  fondurilor europene.

Pe parcursul celor peste 60 de zile de activitate de screening, au fost vizitate comunele din  județul Neamț unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și  de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil.

TASCA

Caravana furnizează consultațiile medicale gratuite în cabinetul mobil dotat cu aparatură de  radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea  tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare.

In județul Neamț 3775 de persoane au beneficiat de aceste servicii.

Dintre acestea un numar de 296 de persoane au fost identificate de softul medical cu un scor ridicat privind suspiciunea de tuberculoză.

11 persoane au fost deja diagonsticate cu TB, fiind la acest  moment in tratament sub supraveghere medicala .

Tasca

În cazul celorlalți beneficiari se  efectuează analizele suplimentare necesare confirmării diagnosticului și pentru stabilirea tratamentului adecvat, rezultatele finale fiind disponibile până la 60 de zile de la ridicarea  probelor pentru diagnostic.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei  derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de  programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al  tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de  către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București cu sprijinul Ministerului  Sănătății și a altor 6 parteneri, reprezentanți ai societății civile.

Bisericani

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră  pentru zona rurală având în vedere că proiectul este unul derulat la nivel național. Criza  pandemică a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe înafara înfecției cu SARS COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, ceea ce face ca serviciile aduse de caravana  Screening TB în zonele rurale să fie și mai valoroase.

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei în județul Neamț a fost  posibilă datorită autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea  echipelor comunitare integrate – asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți  sociali – și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de Sănătate  Publică Neamț precum și al reprezentaților locali ai Programului Național de Prevenire,  Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este  tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

Dochia

În judeţul Neamț, activităţile de informare şi suport în comunități pentru mobilizarea la  screening sunt realizate cu sprijinul Fundaţiei Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din  Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de  consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. Beneficiarii sunt sprijiniți în vederea finalizării procesului de diagnosticare și acces la tratament.

În paralel Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport psihologic telefonic pentru pacienții diagnosticați cu  tuberculoză ce au situații sociale dificile astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la  vindecare. In cazul tuberculozei tratamentul chimioterapic poate avea efecte adverse brutale care să determine pacientul să renunțe la tratament. Sprijinul acordat de ASPTMR constă în  consilierea beneficiarului în așa fel încât să poată continua tratamentul până la vindecare.

PUBLICITATE