1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii. În România a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890

Ziua internaţională a muncii se sărbătoreşte anual, începând din 1889, în peste 80 de ţări, la data de 1 Mai. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe.

După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte. În 2003, pentru prima oară în istoria postdecembristă, o confederație sindicală (Blocul Național Sindical) a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere și muzică, pentru a serba acestă zi. Criticile nu au lipsit, la fel nici acuzațiile de simpatie pro-comunistă, amintirea propagandei PCR fiind încă vie în conștiința populației.

Şi anul acesta, ziua de 1 Mai este liberă pentru salariaţii din sectorul public. Această zi este legată de weekendul 28-29 aprilie, întreaga perioadă alcătuind aşa-numita „minivacanţă de 1 Mai”.

PUBLICITATE