Ziua porților deschise și demonstrații, cu ocazia Zilei Pompierilor (10 și 13 septembrie)

Batalia din Dealul Spirii de la Bucuresti – act eroic al pompierilor militari in apararea revolutiei de la 1848 si prima afirmare patriotica a calitatilor morale si de lupta ale ostasilor tinerei armate romane moderne, constituita in urma Pacii de la Adrianopole din 1829.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Intrarea in Bucuresti a trupelor de invazie a prilejuit unitatilor romane prezente in garnizoana – printre care si Compania de Pompieri – unul dintre cele mai inaltatoare momente ale Revolutiei romane de la 1848: inclestarea din Dealul Spirii, devenita simbol al luptei pentru libertate si independenta nationala a poporului roman. Comandantul Regimentului 2 Infanterie si seful garnizoanei Capitalei, colonelul Radu Golescu, primise ordin in ziua de 12 septembrie din partea Locotenentei Domnesti sa deplaseze in ziua urmatoare subunitatile in Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formata din aproape 6.000 luptatori si comandata de Kerim Pasa, ce urma sa preia cazarma din acea zona.

Insa lucrurile au luat cu totul alt curs. Printr-o coincidenta, in aceeasi zi de 13 septembrie, cu putin timp inaintea sosirii trupelor otomane avusese loc inmanarea noilor drapele ale Regimentului 2 infanterie. Solemnitatea a influentat moralul si devotamentul ostasilor, vointa de a apara demnitatea nationala.

Aceeasi stare de spirit ii caracteriza si pe ostasii Companiei de Pompieri comandati de capitanul Pavel Zaganescu; acestia voiau sa mearga cu totii la cazarma din Dealul Spirii, convinsi de iminenta unui conflict armat cu otomanii. Soldatii lasati pentru paza cazarmii au cerut comandantului lor: „Luati-ne si pe noi, nu ne lasati in cazarma, ca pe niste nevrednici, caci daca acolo, in Dealul Spirii, va fi vreun razboi, noi vrem sa murim cu fratii nostri.”

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj si dibacie in rezolvarea situatiilor de lupta, capacitate de rezistenta si spirit de sacrificiu in inegala confruntare cu trupele otomane covarsitoare.

In bogata carte a traditiilor de lupta ale pompierilor militari romani s-au inscris si alte glorioase pagini: pe timpul Razboiului de Independenta, cand ostasii pompieri constituiti in baterii de artilerie teritoriala sau in coloane de transport munitii au contribuit la recastigarea suveranitatii Romaniei; in momentele de cumpana ale fauririi Statului national unitar roman de la 1 Decembrie 1918 cand, la retragerea armatei romane in Moldova, corpul pompierilor a ramas in teritoriul vremelnic ocupat de inamic, indeplinind in grele conditii misiunea de aparare a vietii oamenilor si bunurilor impotriva incendiilor; pe timpul celui de-al doilea Razboi mondial, companiile de pompieri au intervenit eroic pentru stingerea incendiilor declansate de bombardamentele inamice, atat in Valea Prahovei, cat si in Bucuresti sau alte localitati ale tarii.

In confruntarea cu incendii devastatoare ori cu alte calamitati, pompierii au facut de multe ori dovada sacrificiului suprem, periclitandu-si viata pentru a o apara pe cea a semenilor.

Din decembrie 2004, in Romania functioneaza un nou mecanism de gestionare a situatiilor de urgenta, in conformitate cu standardele impuse de integrarea in structurile NATO si ale Uniunii Europene: a fost organizat si functioneaza Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta. S-au creat cadrul legal si mecanismele menite sa asigure in mod unitar si integrat apararea vietii cetatenilor, a bunurilor si a mediului impotriva efectelor negative ale incendiilor, inundatiilor, accidentelor si altor tipuri de calamitati, pe timpul producerii unor situatii de urgenta.

Alaturi de „clasicele” misiuni ale pompierilor – de interventie la stingerea incendiilor, la care s-au adaugat si cele de acordare a primului-ajutor in accidente de circulatie, prin serviciile medicale de urgenta, reanimare si descarcerare – serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta de astazi intervin si la salvarea persoanelor si limitarea pagubelor produse de inundatii sau alte calamitati, ca si la decontaminari, accidente chimice, nucleare sau de alta natura.

Data Ora Activitatea
10.09.2017  

09:00 – 18:00

 

Municipiul Piatra-Neamţ:

·         amplasarea unui punct de informare preventivă în faţa Casei de Cultură

·         prezentarea tehnicii de intervenţie

·         amplasarea unui cort pentru prezentarea demonstrativă a măsurilor de prim ajutor de bază

Municipiul Roman:

·         amplasarea unui punct de informare preventivă în faţa Primăriei Municipiului Roman;

·         prezentarea tehnicii de intervenţie;

·         amplasarea unui cort pentru prezentarea demonstrativă a măsurilor de prim ajutor de bază.

Oraşul Tîrgu-Neamţ:

·         amplasarea unui punct de informare preventivă în faţa parcului „La Cetate”

·         amplasarea unui cort pentru prezentarea demonstrativă a măsurilor de prim ajutor de bază.

13.09.2017 09:00 – 18:00 Municipiul Roman:

·         amplasarea unui punct de informare preventivă în faţa Primăriei Municipiului Roman;

·         prezentarea tehnicii de intervenţie;

·         amplasarea unui cort pentru prezentarea demonstrativă a măsurilor de prim ajutor de bază.

Ziua porţilor deschise la Detaşamentul de pompieri Roman: se va prezenta tehnica de intervenţie
Oraşul Tîrgu-Neamţ:

·         amplasarea unui punct de informare preventivă în faţa Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Tîrgu-Neamţ;

·         amplasarea unui cort pentru prezentarea demonstrativă a măsurilor de prim ajutor de bază.

Municipiul Piatra-Neamţ:

Amplasarea unui cort în faţa Teatrului Tineretului. Activitatea desfăşurată va fi de prezentare demonstrativă a măsurilor de prim ajutor de bază.

Amplasarea unui punct de informare preventivă în faţa Teatrului Tineretului.

13.30 – 18.00 Ziua porţilor deschise la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ: se va prezenta tehnica de intervenţie.
12:00 – 13:00 Municipiul Piatra-Neamţ:

Ceremonial militar în Piaţa Ştefan cel Mare.

PUBLICITATE