Ziua Europeană a Limbilor a fost sărbătorită la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

La Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, elevi și cadre didactice din Piatra-Neamț și din județ sărbătoresc Ziua Europeană a Limbilor prin activități diverse, menite să ilustreze evenimentul care se celebrează în lumea întreagă în fiecare an, începând din anul 2001, la data de 26 septembrie, din inițiativa Consiliului Europei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, luni, 25 septembrie, elevii clasei a IX-a G de la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra-Neamț, coordonați de profesor Dana Humeni, au discutat despre importanța învățării limbilor străine pe tot parcursul vieții, au vizionat diverse materiale de promovare a diversității lingvistice și culturale a Europei, au realizat steagurile țărilor din Uniunea Europeană, s-au delectat cu jocuri lingvistice, au răsfoit ghiduri de conversație și s-au salutat în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. „Fiind la un liceu cu profil practic, important pentru elevi este să învețe cel puțin două limbi străine, ceea ce le va fi foarte necesar și util în viitoarea lor meserie“, a precizat profesor Dana Humeni.

Celebrarea limbilor străine prin activitățile pe care le organizăm cu acest prilej în cadrul bibliotecii are menirea de a conștientiza faptul că identitatea unui popor este dată, în mod fundamental, de limba vorbită, primită ca un «dar sacru», alături de obiceiuri și credințe. Iar învățarea limbilor străine, dincolo de avantajele pe care le are în dezvoltarea personală, favorizează cooperarea interculturală, respectul și toleranța față de celelalte culturi“, a subliniat bibliotecar Cristina Roman-Popovici.

Sărbătoarea limbilor europene a continuat marți, 26 septembrie, prin alte activități, dezbateri și vizionări, lecturi, recitaluri de poezie și conversații plurilingve, protagoniști fiind elevi de la Școala Gimnazială „Nicu Albu“ Piatra-Neamț și Școala Gimmnazială Negrești, însoțiți de profesorii lor, Petronela Smărăndeanu și, respectiv, Bogdan Drăgoi-Antoniuc, elevi de la Școala Gimnazială Nr. 11 Piatra-Neamț – profesori coordonatori Mihaela Cenușă și Diana Ungureanu, elevi de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra-Neamț – profesori coordonatori Mihaela Zachman și Luciana Mihalache.

Dezbaterile au continuat prin acțiunile organizate de Centrul de Informare Comunitară sub tematica „Ziua Europeană a Limbilor. Multilingvism și diversitate culturală. Programul European ERASMUS+“, cu participarea elevilor de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ, coordonați de profesorii Moscalu Aurora, Buruiană Gianina, Dobrea Mihaela, Apostoaei Mihaela.

Prin activitățile organizate de Biblioteca Județeană s-a urmărit creșterea gradului de difuzare a documentelor de bibliotecă într-o limbă străină, sensibilizarea publicului cu privire la importanța învățării limbilor străine cu scopul declarat de a încuraja promovarea diversității culturale și lingvistice a Europei, a conceptului învățării pe tot parcursul vieții, nu numai în contextul școlar actual, ci și în diverse medii culturale, contribuind astfel la dobândirea unor competențe lingvistice, absolut necesare procesului de formare profesională, mobilității forței de muncă, schimbului de tineri prin proiecte ERASMUS+ și, nu în ultimul rând, turismului cultural“, a precizat directorul insituției, prof. Mihaela Mereuță.

PUBLICITATE