Ziua de 13 septembrie 2016 are dublă semnificație pentru ISU Neamț


Pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, data de 13 septembrie 2016 are dublă semnificație:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

1. Ziua pompierilor din România – 168 de ani de la bătălia din Dealul Spirii;

articoleLa sfârşitul lui februarie 1848, în urma unor sângeroase mişcări de stradă, regele Franţei, ajuns pe tron în urma Revoluţiei din iulie 1830, este silit să abdice. Conflictele apărute între protagoniştii evenimentelor şi agitaţia tot mai crescândă a maselor de muncitori din Paris, cauzează la sfârşitul lui iunie 1848, violente lupte de stradă. Unda de şoc revoluţionară din Franţa se propagă rapid în imperiul austriac, statele germane şi în Principatele Române. În Ţara Românească, Revoluţia s-a declanşat în iunie 1848. După trei luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Ţării Româneşti şi un corp de armată otoman. Astfel Compania de Pompieri București sub comanda Căpitanului Pavel Zăgănescu s-a angajat în lupta cu otomanii, care, de douăzeci de ori mai numeroşi, au pătruns în oraş prin bariera Dealul Spirii. În cursul luptei inegale, dar eroice, ostaşii formațiunii de pompieri bucureșteni, au asaltat artileria duşmană. Au căzut în această eroică bătălie mai mult de jumătate din efectivul companiei de pompieri. Recunoaşterea faptului că 13 septembrie 1848 este unul dintre momentele semnificative din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara. Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna, ca fiind Ziua Pompierilor din România însă, a fost oficializată prin legea nr.121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr.1490/2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Marţi, începând cu ora 11.00, în Piața Ștefan cel Mare va fi organizată ceremonia de defilare a cadrelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț, ulterior fiind organizate exerciţii de intervenție și puncte de informare preventivă.

În data de 14.09.2016 Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ îşi va deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând totodată şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare.

2. „Marți 13” este zi declarată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă drept „Ziua informării preventive” în România. Așadar I.G.S.U. s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel că, în fiecare zi de marţi 13, organizează în Municipiul Bucureşti şi în judeţele ţării „Ziua informării preventive”.

0Pe lângă materialele de sprijin realizate în vederea diseminării informaţiilor preventive, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a realizat două spoturi video care pot fi descărcate accesând pagina www.ijsunt.ro.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat în anul 2015 Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”. Campania „Nu tremur la cutremur”se desfăşură la nivel naţional, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism. Obiectivele propuse în cadrul campaniei se referă la:

– Cunoaşterea riscurilor la care este expusă o persoană în momentul declanşării unui cutremur;
– Prezentarea modalităţilor de protecţie individuală şi colectivă în timpul cutremurului;
– Necesitatea pregătirii individuale şi colective;
– Importanţa educaţiei anti-cutremur.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a încheiat în anul 2012 un parteneriat de colaborare cu E-On România intitulat „Împreună pentru siguranţă” al cărui principal obiectiv constă în derularea unor campanii de informare menite să conştientizeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice  situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii proactive în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.

În baza acestei colaborări cei doi parteneri au implementat deja la nivel naţional campaniile „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” şi „R.I.S.C. – Renunţă. Improvizaţiile sunt Catastrofale”.

D.M.B.
PUBLICITATE