Ziua Armatei Române sărbătorită la Piatra-Neamț – 25 octombrie 2016


Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord în urma Bătăliei de la Carei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ziua Armatei a fost onorată, astăzi (25 octombrie 2016), și la Piatra Neamț. Festivitățile derulate în fața Parcului Tineretului au beneficiat de prezența militarilor, a oficialităților locale (prefectul Niculina Dobrilă și primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic), dar și a multor părinți cu copii care au vrut să vadă defilarea și o parte din tehnica militară.

FOTOGRAFII de la ceremonia militară organizată la Piatra Neamț:

Prefectul judeţului Neamţ, Niculina Dobrilă, împreună cu subprefecţul Vlad Ciurea, au adus un omagiu armatei române în cadrul ceremonialului militar şi religios care s-a  desfăşurat astăzi, 25 octombrie a.c., în Piaţa Ştefan cel Mare din municipiul Piatra Neamţ.

Activităţile de omagiere au debutat cu salutarea Drapelului de Luptă al detaşamentului de onoare de către prefectul de Neamţ, intonarea Imnului Naţional şi au continuat cu ceremonialul religios de cinstire a eroilor neamului, după care au urmat alocuţiunile dedicate Zilei Armatei.

Prefectul Niculina Dobrilă, în discursul său  a făcut precizări privind semnificaţia acestei zile şi a a adus aprecieri la adresa armatei române.

 „25 Octombrie 1944, ziua eliberării ultimei palme de pământ românesc de sub ocupaţia străină, a avut şi continuă să aibă valoare de simbol pentru oştirea şi poporul român. Datorăm profund respect soldatului român care a luptat cu toată fiinţa şi puterea sa, animat de  patriotism şi sentimentul datoriei. A rămas de multe ori anonim, pentru că întotdeauna numele său s-a contopit cu cel al Ţării, cu cel al Poporului, acesta devenind, emblematic, DATORIE şi SACRIFICIU. Ziua Armatei este cel mai potrivit moment  pentru a ne exprima prețuirea față de toți cei care servesc patria sub culorile drapelului național, precum și recunoștința față de veteranii de război și militarii în rezervă și retragere. Este și o zi în care ne înclinăm frunțile, cu respect, în memoria tuturor eroilor care  au apărat interesele naționale cu prețul propriilor vieți. Niciodată, probabil, vreo instituţie a statului român nu va ajunge la nivelul de recunoştinţă pe care românii îl au faţă de Armată. Cu ocazia Zilei Armatei Române le mulțumesc tuturor acelora care pun pe primul loc iubirea de țară și binele comun, chiar dacă în plan personal trebuie să facă sacrificii. Militarii români sunt astăzi exemplul suprem al spiritului de sacrificiu și al iubirii de țară și de neam iar pentru acest  lucru le datoram respecta spus în alocuţiunea sa prefectul de Neamţ.

La final, s-a desfăşurat defilarea Drapelului de Luptă şi a Detaşamentului  de onoare.

La această sărbătoare au fost prezente şi alte oficialităţi ale judeţului  – reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, instituţiilor publice deconcentrate, Primăriei Piatra Neamţ, Asociaţiei Veteranilor de Război şi Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, precum şi alte organizaţii.

D.M.B.
PUBLICITATE