Ziarul TIMPUL în format digital la Biblioteca „G. T. Kirileanu”


Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Neamț oferă noi și în aceeași măsură vechi porți de acces la istorie prin intermediul lecturii ziarelor de odinioară ce sunt acum mult mai accesibile grație tehnologiei digitizării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, cele mai recente pagini încărcate pe site-ul bibliotecii (www.bibgtkneamt.ro, rubrica biblioteca digitală, secțiunea seriale vechi) sunt cele ale Ziarului “Timpul” din anul 1881. Cele 268 de numere, fiecare din ele având câte 4 pagini, oferă momente memorabile de întâlnire cu o epocă ale cărei coordonate rămân și astăzi repere în istoria neamului românesc.

Scanarea şi prelucrarea paginilor de ziar, realizate în cadrul Serviciului Informatizare, folosind programe speciale, astfel încât să se poată face căutări în text, după termeni, nume de persoane etc., aduce mari beneficii pentru cei care vor să studieze această colecție, cu atât mai mult cu cât în acest an apar și texte ce poartă semnătura lui Mihai Eminescu, spre deosebire de anii anteriori, când nu era încă bine consolidată practica semnării textelor în publicațiile de tip cotidian.

Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene: “Unul dintre proiectele de anvergură ale Bibliotecii noastre este acela de a pune la dispoziţia publicului, în cîţiva ani, toate periodicele din Fondul G. T. Kirileanu, de a salva, astfel, valori vulnerabile, irepetabile. Faptul că ziarul “Timpul” este la dispoziţia publicului larg după o sută şi patruzeci de ani de la apariţie, este o performanţă datorată tehnicii actuale, determinării specialiştilor noştri, modalităţilor de promovare moderne. Ne bucurăm, de asemenea, că site-ul nostru a avut anul trecut peste trei sute de mii de accesări, o modalitate rapidă de informare, de consultare a publicaţiilor proprii, de vizualizare a filmelor de la activităţile Bibliotecii, mare parte dintre ele postate integral.”

PUBLICITATE