Ziarul „Ceahlăul” din perioada 1972-1977, pe site-ul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”

Share on Facebook5Tweet about this on Twitter

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” propune din nou o lectură a istoriei, prin prisma ziarelor, oferind, în variantă on-line, publicația locală “Ceahlăul” din perioada 1972-1977.

Este o perioadă în care ziarul a suferit modificări (de la statutul de cotidian, la cel de săptămânal – în anul 1974). Ca oglindă a comunității nemțene din acea epocă, ziarul oferă, pe de o parte, șansa unor exerciții de memorie (pentru cei trecuți de prima tinerețe), iar pe de altă parte, șansa întâlnirii cu anii tinereții părinților (pentru cei mai norocoși decât primii).

Acest demers, al digitizării publicațiilor ce necesită un grad sporit de protecție împotriva deteriorării, oferă publicului larg, într-o formă accesibilă, accesul la cunoaștere, fiind, în același timp, și o resursă extrem de prețioasă pentru cercetători.

Așadar, colecția completă a ziarului din perioada 1972-1977 (939 de numere) poate fi acum citită de oriunde și la orice oră pe site-ul bibliotecii (www.bibgtkneamt.ro, rubrica biblioteca digitală, secțiunea seriale vechi).

Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ: „Mijloacele noi de conservare şi promovare a periodicelor din fondurile bibliotecii ne permit să punem la dispoziţia publicului materiale documentare care pot fi consultate, pot fi folosite de cei care vor să studieze istoria recentă a ţinutului nostru. Realizăm totul cu o echipă de profesionişti din cadrul bibliotecii, cu ajutorul unui scanner care a fost construit chiar în instituţia noastră. Vrem să aducem, de altfel, la zi scanarea şi punerea pe site-ul nostru a tuturor publicaţiilor din judeţ, pînă la nivelul anului 2000”.

D.M.B.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.