Ziarul „Ceahlăul” din perioada 1968 – 1971, la un click distanţă pe site-ul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”


Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” continuă demersul de a facilita întâlnirea cu istoria, recentă sau mai puţin recentă, prin intermediul lecturii, în variantă on-line, a publicaţiilor periodice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

După cele mai reprezentative publicaţii din Fondul documentar „G. T. Kirileanu”, specialiştii bibliotecii şi-au îndreptat de această dată atenţia, din aceleaşi raţiuni de conservare (solicitările frecvente ducând la o uzură accentuată a colecţiilor), pe de o parte, şi, de asemenea, pentru un acces facil (pentru aceleaşi solicitări frecvente), către ziarul „Ceahlăul”, mai exact primii cinci ani de apariţie.

Aşadar, colecţia completă a ziarului din perioada 1968-1971 (mai exact – 261 de numere din 1968, 304 numere din 1969, 300 de numere din 1970 şi 296 de numere din 1971) poate fi acum citită de oriunde şi la orice oră pe site-ul bibliotecii (www.bibgtkneamt.ro, rubrica biblioteca digitală, secţiunea seriale vechi).

Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ: „Am luat decizia digitizării colecţiilor publicaţiilor relativ recente datorită faptului că hîrtia este perisabilă, că solicitările din partea cititorilor sînt destul de frecvente şi există riscul distrugerii iremediabile a publicaţiilor care au apărut în perioada postbelică în Neamţ. În ceea ce privește ziarul „Ceahlăul”, apărut în nou înființatul județ Neamț, urmare a reorganizării administrativ-teritoriale din anul 1968, vrem să punem la dispoziția publicului, pe site-ul nostru, întreaga colecţie de pînă în anul 1989, în prima etapă. Vom crea un parteneriat şi cu Biblioteca din Bacău pentru a digitiza împreună şi publicaţiile din fosta Regiune Bacău, din componenţa căreia făcea parte şi ţinutul Neamţului. Vă daţi seama că perioada 1947 – 1968 este una extrem de interesantă pentru transformările din zona noastră, atunci a fost ridicat Barajul de la Bicaz, atunci a fost colectivizarea, atunci au fost hăituţi ideologic cei care nu se supuneau politicii partidului unic”.

 Dan Mihail B.
PUBLICITATE