Weekend cu intervenții pe Ceahlău. Turist rătăcit și copii epuizați fizic

Sezonul de vara bate la usa. In mai putin de o luna mii, zeci de mii de turisti de la experimentati la pantofari vor calca pe traseele zonei montane. In Ceahlau, pregatirile sunt in toi: se va reface semnalistica de pe stalpii de marcaj, distrusa de razele UV in zona inalta, mai sunt de degajat traseele de pe versantul nordic de arborii rupti de furtuna, se pregatesc bazele pentru permanente etc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

In perioada 18 -21 mai dispeceratul a fost asaltat de solicitari cat mai diverse legate de starea traseelor si prognoza meteo.

Totodata s-a intervenit, in cursul zilei de vineri, in zona Izvorul Muntelui – Jgheabul cu Hotare pentru recuperarea unui turist de nationalitate germana ratacit.

Tot vineri, la punctul medical al Bazei Durau, a fost acordat un prim ajutor unei persoane de sex feminin din Ceahlau care suferise un traumatism cranio-cerebral acut deschis. Persoana a fost adusa din comuna unde suferise un accident in gospodarie, de echipajul de la Postul de Politie Ceahlau care a chemat ulterior si ambulanta.

Sambata s-a intervenit, in jurul orei 16:00, la solicitarea unui grup de la o scoala din Iasi care se intorcea de la Cascada Duruitoarea. Unul din copii, in varsta de zece ani, a suferit un traumatism usor la ambele picioare fiindu-i acordat un prim ajutor iar alti 5 acuzau dureri de cap si somnolenta fiind epuizati fizic.

Este destul de frecvent, din pacate, fenomenul de epuizare fizica la copii si adolescenti. Un fenomen ingrijorator care nu se intalnea pana acum cativa ani dar care este usor de explicat.
Tot mai putini copii fac miscare in aer liber. La scoala sunt scutiti de sport doar din motiv de comoditate iar jocurile sunt virtuale pe calculator. Folosesc zilnic mijloace de transport in comun sau sunt transportati peste tot de masinile personale ale parintilor. In consecinta, acesti copii parcurg maxim 300-400 m pe zi (10 minute ) iar unii nici atat.
Si deodata vine excursia mult asteptata, organizata de parinti sau in programa Scoala Altfel si organizatorul care nu cunoaste nici el mai nimic despre capacitatile fizice ale copiilor (si nici nu are de unde sa stie) isi propune sa parcurga un traseu montan de 4-5 ore de mers. Rezultatul – epuizarea fizica avansata si alte afectiuni care pot pune in real pericol orice persoana care merge pe munte.

Exista multe cauze ale epuizarii. Ceea ce ste important de stiut insa este faptul ca pana la un anumit punct starea este reversibila si mai mult, se poate preveni printr-un mod de viata normal si o alimentatie corespunzatoare care precede efortul sustinut.

sursa: Salvamont Neamt
PUBLICITATE