Voluntarii care au curățat Lacul Bicaz, alungați și amenințați cu bătaia


dsc_8543În perioada 9 – 11 septembrie, pe teritoriul a șapte comune din județul Neamț, 550 de voluntari au participat la o acțiune de ecologizare a Lacului Bicaz.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este un proiect demarat de Asociația Sens Civic și coordonat în parteneriat cu Instituția Prefectului Neamț. Am fost impresionați de numărul mare de persoane care au aderat la proiectul nostru. Peste 250 de persoane (voluntari) au completat formularul online și s-au înscris în acest proiect. Acestora li s-au adăugat alți voluntari din instituții și organizații precum ISU, Hidroelectica, Sistemul de Gospodarire a Apelor și primăriile Poiana Teiului, Hangu, Farcașa, Borca, Bicaz și Ceahlău, adică alte 360 de persoane. În concluzie numărul voluntarilor care s-au implicat a fost de 550 de voluntari. – a declarat președintele asociației Sens Civic, Andrei Carabelea

dsc_8545Voluntarii au ecologizat 60 de km de mal din totalul de 80 de km iar în urma acțiunii s-au strâns 6.500 de saci (1500 de saci fiind strânși doar de voluntarii comunelor implicate). 60 la sută dintre voluntari au fost tineri cu vârsta de până în 18 ani. Ba chiar au fost și copii (6-11 ani), care, alături de părinți și-au pus mănușile și s-au apucat de treabă.

Acțiunea de ecologizare a lacului Izvorul Muntelui Bicaz a avut parte de mai multe episoade neplăcute, chiar umilitoare, pentru voluntari. Unii localnici i-au alungat pe cei implicați în activitate și au existat şi cazuri în care i-au ameninţat cu bătaia pentru că i-au deranjat sau pentru că nu le-au făcut curat chiar în curţile proprii.

Provocările au apărut chiar din prima zi și asta ne-a surprins într-un mod negativ. Ne-am întâlnit cu persoane nemulțumite, au existat decalaje de timp din cauza acestora, am avut de-a face cu oameni, cu parteneri, care și-au luat angajamente și nu le-au respectat. Dar cea mai mare provocare a fost indolența oamenilor care stăteau pe lac și pescuiau și noi strângeam gunoaie pe lângă ei. – a declarat Anamaria Holotă

Dar nu numai localnicii au fost indolenți, chiar și liderul unei filiale județene de partid din Neamț, aflat la pescuit, în concediu, s-a văzut deranjat de inițiativa voluntarilor de a-l invita la această acțiune.

 „Era un domn pe care l-am recunoscut și mă așteptam să mă recunoască și el pe mine. Domnul stătea bine mersi într-un șezlong și pescuia și nu a avut niciun fel de reacție de a ni se alătura. L-a abordat un voluntar care l-a invitat să ne ajute iar acesta a spus că el a făcut foarte mult voluntariat la viața lui și a strâns foarte multe gunoaie.” a mai completat Andrei Carabelea, menționând că numele politicianului îl va face public dacă nu va vedea nicio reacție din partea acestuia.

Cu toate că au existat și astfel de probleme, acțiunea de ecologizare a fost un succes. Vreau să-i mulțumesc domnului Andrei Carabelea și membrilor asociației pentru implicare dar și celor aproximativ 30 de instituții și organizații care s-au implicat în această acțiune. – a declarat subprefectul Vlad Ciurea

 

D.M.B.
PUBLICITATE