Vinerea Mare va fi sărbătoare legală nelucratoare. Propunerea a trecut de Senat

Plenul Senatului a votat miercuri, 21 februarie, ca Vinerea Mare să devină sărbătoare legală nelucratoare, cu 86 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere. Camera Deputaților este decizională. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Propunerea legislativă are în vederea completarea art. 139 din Legea 53/2003 – Codul muncii, depusă la Senat. „Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul Muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an„, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Propunerea legislativă, adoptată astăzi de Senatm prin care Vinerea Mare ar urma să devină zi liberă a fost semnată de 42 de senatori şi deputaţi şi de la putere, şi din opoziţie.

În 2018, Paştele ortodox va fi duminică 8 aprilie. Altfel spus, ziua liberă de la stat va fi doar teoretică, pentru că oamenii vor sta oricum acasă. Se adăugă însă a doua zi de Paşte, luni, 9 aprilie, iar dacă proiectul va fi aprobat în Parlament, romanii vor avea liber şi vineri, 6 aprilie. Aşadar, sunt 4 zile legate.

PUBLICITATE