Un tânăr din Iași și-a rupt piciorul pe Ceahlău din cauza încălțămintei


Ieri, 4 mai, în jurul orei 16:00, dispeceratul SSN din Stațiunea Durău a fost anunțat că pe traseul Cascada Duruitoarea – Durău a avut loc un accident în urma unei căderi în gol.

Echipa de intervenție s-a deplasat la fața locului unde a găsit un tânăr din Iași component a unui grup mai numeros care într-o zonă de traseu abruptă și cu o dificultate mai mare a alunecat și în urma căderii și-a fracturat un membru inferior.
Cauza accidentului a fost atât neatenția cât și încălțămintea total neadecvată zonei montane mai ales că în anumite porțiuni de traseu temperaturile negative din noaptea de 3-4 mai au mărit considerabil coeficientul de alunecare.
După acordarea primului ajutor specializat, constând în imobilizarea membrului și alte manevre specifice, victima a fost transportată pe o platforma UT2000 până în Durău, de unde a preluat-o în jurul orei 16:00 o autoutilitară SMURD.
Temperaturile în zona montană înaltă a Județului Neamt sunt deosebit de scăzute pentru această perioadă a anului, noaptea înregistrându-se între 0 și -2 grade care coroborate cu o umiditate excesivă generează un risc crescut de accidente iar echiparea sumară se poate solda cu risc de hipotermie atât în cazul turiștilor cu o condiție fizică precară dar mai ales în cazul unor victime cu traumatisme ce implică imobilizarea la sol și împiedică continuarea traseului. Primele măsuri ce trebuie luate în aceste situații sunt evaluarea corectă a situației, determinatrea poziției și anunțarea imediată a echipelor de intervenție a SSN (prin 112 sau SALVAMONT), scoaterea victimei dintr-un eventual culoar de vânt și izolarea fața de sol, creșterea protecției termice și susținerea moralului. – a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
PUBLICITATE