Un proiect ERASMUS+ francofon inedit la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”din Piatra-Neamț

Colegiul Național „Calistrat Hogaș”din Piatra-Neamț a găzduit în perioada 30 aprilie-4 mai, cea de-a doua mobilitate a proiectului francofon Erasmus+, Appréhender le patrimoine culturel immatériel attaché aux différentes utilisations du cheval, le sauvegarder, le respecter et sensibiliser aux niveaux local, national et européen, un proiect de parteneriat strategic între școli, coordonat în liceul pietrean de către doamna prof. Alina Baluș.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Tema acțiunilor propuse vizează patrimoniul cultural imaterial asociat diferitelor utilizări ale calului, păstrarea, respectarea și sensibilizarea la nivel local, national și european, noutatea constând – dincolo de documentarea pe teme inedite pornind de la simbolistica ecvestră – în construirea unui scenariu internațional de acrobație și coregrafie.

La mobilitatea din România au participat profesori și elevi din cele două instituții partenere care vor fi implicate în acest proiect pe durata a doi ani (2016 – 2018) alături de profesorii și elevii calistrați: EPLEFPA (Etablissement Public Local d’Enseignement et de Formation Professionnelle Agricole) de Rethel – FRANȚA și IES ,,ÁLVAR NÚÑEZ’’ Jerez de la Frontera (Andalucía) – SPANIA. Partenerul  internațional extern este Compania artistică Les Escargots Ailés, Franța, reprezentată de coordonatorii atelierelor: André Mandarino (acrobație aeriană) și Sibille Planques (coregrafie).

Vizitele tematice au inclus obiective precum Depozitul de Armăsari – Dumbrava, Timișești, Baza hipică, Casa memorială Calistrat Hogaș, Centrul de arte și cultură Carmen Saeculare (echipa europeană de proiect devenind protagonista unui moment care a atras atenția localnicilor, dansând o horă în preajma Turnului lui Ștefan, în urma vizionării unei remarcabile demonstrații a Călușarilor).

În ultima zi a întâlnirii, participanții au putut profita de intervenția reprezentantului Asociației „Wilderness Research and Conservation” și „Vier Pftoten International”, Ovidiu Roșu, coordonator al demersurilor de protejare și conservare a cailor sălbatici din Letea.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană și va avea cea de a treia mobilitate în Franța, în luna octombrie, când elevii români, francezi și spanioli vor trăi experiența a trei reprezentații cu public la liceul din Rethel.  Limba principală de comunicare a activităților desfășurate la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”a fost franceza, participanții având oportunitatea de a-și consolida abilitațile de comunicare, dar și întâlnirea cu universul nebănuit al artelor spectacolului de circ.

sursa video: 1 TV Neamt
PUBLICITATE