Un primar din județul Neamț a primit sentința definitivă: închisoare cu executare!

Judecătorii Curții de Apel Bacău au decis, joi (23 noiembrie 2017), condamnarea definitivă a primarului comunei Gârcina, Bălan Lazăr Aurora la trei ani de închisoare – CU EXECUTARE – pentru abuz în serviciu. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Deși pe 9 mai, Tribunalul Neamț a hotărât să suspende executarea pedepsei principale (3 ani de închisoare), decizia nu a fost definitivă iar procurorii au atacat-o la Curtea de Apel.

Aurora Bălan a fost aleasă primar al comunei Gârcina la alegerile din 2016, când a candidat din partea PSD

Soluția Curții de apel Bacău:

„I. Admite apelul formulat de Parchetul de pe Lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie – Direcţia naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău împotriva sentinţei penale nr. 40/P/09.05.2017 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 2786/103/2015, cu privire modalitatea de executare a pedepsei.
Desfiinţează sentinţa apelată sub acest aspect, reţine cauza spre rejudecare şi în fond: Înlătură aplicarea dispoziţiilor art. 86/1, 86/2, 86/3, 86/4, 86/5 şi art. 71 alin 5 Cpen 1969, urmând ca inculpata BĂLAN LAZĂR AURORA să execute:
pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare, în regim de detenţie,
– pedeapsa complementară a exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c vechiul Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a ocupa funcţia de primar, pe timp de 2 (doi) ani după executarea pedepsei principale,
– pedeapsa accesorie prevăzută de art. 71 alin. 1, 2 vechiul Cod penal, constând în interzicerea exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b si lit. c vechiul Cod penal, pe toată durata executării pedepsei principale. 

II. Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de apelanta inculpată BĂLAN LAZĂR AURORA şi apelanta parte responsabilă civilmente Unitatea administrativ Teritorială Gârcina,, împotriva sentinţei penale nr. 40/P/09.05.2017 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 2786/103/2015. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă fiecare apelantă la plata sumei de 300 lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.11.2017”

Aurora Bălan a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în luna octombrie 2015. Aceasta a fost acuzată de două infracţiuni de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În zilele de 19 mai și 24 iulie 2008, inculpata Bălan Lazăr Aurora, în calitate de primar al comunei Gârcina, jud. Neamț, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin aceea că, deși cunoștea că primăria Gîrcina, jud. Neamț nu este proprietar, a vândut, în calitate de reprezentant al acesteia, două terenuri în suprafața de 10.000 mp, respectiv 2.200 mp, ce aparținea de drept moștenitorilor proprietarilor, către alte persoane. Pentru a crea aparența de legalitate a acestor tranzacții, Bălan Lazăr Aurora a inițiat adoptarea a trei hotărâri de consiliu local, prin care aceste terenuri au fost atestate ca făcând parte din domeniul privat al comunei și care au stat la baza intabulării lor în Cartea Funciară. Prin hotărârile respective, s-a aprobat și vânzarea celor două terenuri.
Faptele inculpatei Bălan Lazăr Aurora au avut drept consecință prejudicierea moștenitorilor respectivi și primirea unor foloase necuvenite pentru Primăria Gîrcina în valoare de 305.000 lei, respectiv 30.000 de lei, reprezentând prețurile încasate pentru cele două terenuri.
În cauză, părțile vătămate s-au constituit părți civile cu sumele de 400.000 de euro, respectiv 88.000 de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor respective.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, dispunându-se ca o treime din venitul lunar net al inculpatei, până la concurența sumei de 1.483.880 lei, să fie consemnată de Primăria Gîrcina pe numele inculpatei și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău.”

PUBLICITATE