Un politician din Neamț a prezis încă din 1918 formarea Uniunii Europene

Astazi (9 mai 2017) celebrăm Ziua Europei! Se implinesc 67 de ani de la primul pas facut în direcția unei Europe unite.  Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică prin care a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Unul din marii oameni politici pe care i-a dat judeţul Neamț ţării este, fără îndoială, Vasile Morţun. Acesta prevedea, încă din 1918, că în secolul XX se va înfiinţa Uniunea Europeană: „Peste zeci de ani se va întemeia în Europa o Ligă a Națiunilor, sub forma unei uniuni de state la fel cu aceea a Statelor Unite sau poate numai sub forma unei uniuni vamale, care să apere împotriva concurenței Americii și a Asiei”

Vasile G. Morțun (n. 30 noiembrie 1860, orașul Roman – d. 30 iulie 1919, satul Broșteni, comuna Bahna, județul Neamț) a fost un publicist, colecționar de artă și om politic român. El a devenit primul deputat socialist în Parlamentul României în 1888, trecând apoi în anul 1899 la liberali, cu „gruparea socialiștilor generoși”. A avut funcții de ministru în guvernele liberale ale lui Dimitrie A. Sturdza și Ion I.C. Brătianu.

sursa: wikipedia
PUBLICITATE